SKOVAO ZAVERU! Viktor Orban kupuje Vojvodinu preko banke!
Foto: AP, Dragan Kadić

OSVAJAČKI PLAN MAĐARSKOG PREMIJERA

SKOVAO ZAVERU! Viktor Orban kupuje Vojvodinu preko banke!

Politika -

Mađarski premijer Viktor Orban preko OTP banke želi da kupi Vojvođansku banku, što bi moglo dodatno da ojača njegov ekonomski, ali i politički uticaj u severnoj srpskoj pokrajini, saznaje Kurir.

Nacionalna banka Grčke (NBG), vlasnik Vojvođanske banke, na mukama je jer su Mađari ponudili cenu u visini od 100 godišnjih profita, što je iznos koji se ne odbija.

Drži 1,2 miliona klijenata

Vojvođanska banka je po aktivi među deset najvećih banaka u Srbiji i ima 1,2 miliona klijenata, najvećim delom u Vojvodini, i to među poljoprivrednicima, dok je Mađarska veoma aktivna u Vojvodini, pre svega zbog Mađara koji tamo žive, pa im je namenila oko 160 miliona evra subvencija.

- Kupovina Vojvođanske banke ne bi bila ništa čudno da ponuđena cena nije previsoka. Mađari navodno nude oko 240 miliona evra ili 100 godišnjih profita, pa prosta logika kaže da će im za povraćaj investicije trebati desetak decenija. To govori da je država susedne zemlje veoma zainteresovana da kupi Vojvođansku banku - kaže sagovornik Kurira iz Ministarstva poljoprivrede, koji je želeo da ostane anoniman. On ističe da je reč o legitimnoj ekonomskoj ponudi, ali je pitanje da li država Srbija treba na to da gleda skrštenih ruku.

- Vojvođanska banka je u vlasništvu Grka, tako da se oni pitaju, ali bi i naša država trebalo da prati situaciju jer je ovo veoma osetljiva transakcija - kaže naš sagovornik.

Mađarska država je u nekoliko navrata pokazala da želi da bude uticajna u Vojvodini. Krajem 2015. vlada Mađarske s Orbanom na čelu objavila je da će u naredne tri godine kreditirati mađarske privrednike i poljoprivrednike u Srbiji sa 50 milijardi forinti (oko 160 miliona evra). Levente Mađar, državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova, rekao je da je to prvi put da bilo koja mađarska zajednica van matice dobije ovoliku pomoć.

Nedavno je objavljeno i da Savez vojvođanskih Mađara stoji iza kupovine najskuplje kuće u Srbiji u centru Subotice. Kuća je plaćena 1,2 miliona evra i trebalo bi da bude sedište SVM, Nacionalnog saveta Mađara u Srbiji i fondacije „Prosperitati“, a sumnja se da je reč o parama mađarske države.

Otvorene opcije

Javna je tajna da Grci već duže vreme traže kupca za Vojvođansku, Pireus i Evrobanku, dok je Alfa banka nedavno prodata. U Vojvođanskoj banci kažu za Kurir da trenutno ne vode nikakav proces prodaje, dok je Marinos Vatis, predsednik Izvršnog odbora te banke, početkom marta izjavio da su otvoreni za sve opcije u zavisnosti od promena na tržištu.

Dragomir Anđelković

OPASNE NAMERE

Politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da je reč o opasnom poslu:

- Problematično bi bilo da iza namere da se kupi Vojvođanska banka stoji država Mađarska, jer bi se iza toga mogla kriti opasnost da je neki dugoročni cilj, uz njihove redovne i razne subvencije mađarskoj zajednici i olako davanje mađarskog pasoša, „osvajanje“ Vojvodine.

foto: Kurir

Ekipa Kurira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track