BIĆE PAPRENO SKUPO: Suša diže cenu hrane!
Foto: Fonet/AP

KATASTROFALNE POSLEDICE PAKLENIH VRUĆINA

BIĆE PAPRENO SKUPO: Suša diže cenu hrane!

Srbija -

Usevi na srpskim oranicama su sprženi, što će dovesti do udara na budžet građana, a šteta se meri milijardama evra, ističu agroekonomski analitičari

foto: Fonet/AP

Katastrofalna suša, koja je spržila useve na srpskim oranicama, dovešće do porasta cene žitarica, mleka, ulja, mesa i ostalih životnih namirnica, što će ostaviti velike posledice na ionako prazne džepove građana, upozoravaju stručnjaci!

Oni kažu da se šteta od nesnosnih vrućina i vrtoglavo visokih temperatura meri milijardama evra, a enormni skok cene hrane sprečiće jedino to što je kupovna moć građana ionako na niskom nivou.

foto: Printscreen

Poskupljuju meso i ulje

- Može se očekivati da će ukupna cena hrane porasti za barem deset odsto. Već sada je došlo do izvesnog pomeranja cene kada je u pitanju pšenica, koja je poskupela za dva-tri dinara po kilogramu, a mogu se očekivati i poskupljenja ostalih životnih namirnica, poput ulja, šećera, mleka i naročito mesa, svinjskog i živine - objašnjava Milan Prostran, agroekonomski analitičar.

Inače, suša kakva se godinama ne pamti kod nas dovela je do toga da je na njivama stradalo više od pola useva kukuruza i soje i oko 30 odsto šećerne repe. To će, prema rečima Prostrana, rezultirati time što će i izvoz hrane ove godine bude prepolovljen.

- Prošle godine je Srbija izvezla hrane u vrednosti od preko tri milijarde dolara. Ove godine ćemo biti srećni ako bude pola od toga. Međutim, najveći teret suše podneće proizvođači i potrošači. Građane će jedino spasti to što će kupovna moć stanovništva kočiti rast cena. Naime, kad rastu cene, građani vrlo brzo odustaju od onog što se smatra luksuzom i prelaze na osnovne namirnice, kao što su hleb i mleko, te će ta potrošačka logika držati cene na kakvom-takvom nivou - zaključuje Prostran.

foto: Marina Lopičić

Loše i malo poskupljenje

S njim se slaže i agrarni analitičar Vojislav Stanković, koji pak kaže da će i mali rast cena pogubno delovati na građane koji ionako jedva sastavljaju kraj s krajem.

- Prema nekim istraživanjima, domaćinstva za hranu po članu porodice izdvajaju tek oko tri evra. Prosečan potrošački račun u prodavnici je oko 400-500 dinara. Imajući to u vidu, cene osnovnih namirnica neće mnogo rasti, ali i malo poskupljenje je veliko za većinu stanovništva, koje jedva preživljava - navodi Stanković, podsećajući da je država dužna da svim građanima obezbedi osnovne životne namirnice po ceni koja je prihvatljiva.

foto: Zorana Jevtić

Rasim Ljajić

ZABRINJAVA, ALI NEMA MESTA PANICI

Iako stižu zahtevi da se proglasi stanje elementarne nepogode, Rasim Ljajić, ministar trgovine, kaže za Kurir da država prati situaciju i spremna je da reaguje. Dodaje da je još rano pričati i o poskupljenju cena osnovnih životnih namirnica:

- Suša jeste zabrinjavajuća, ali država je spremna da preduzme mere ukoliko dođe do bilo kakvih nestabilnosti. U robnim rezervama postoje dovoljne količine zaliha i nema mesta panici, koja u ovoj situaciji može biti veliki protivnik. Redovno pratimo dešavanja i u odnosu na to ćemo reagovati.

Kurir / Ružica Kantar

Foto: Fonet/Ap, Marina Lopičić, Printscreen, Zorana Jevtić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR VESTI UŽIVO: OPREZ! Kurir TV na usijanom beogradskom asfaltu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track