PAKLENO LETO: Štete od suše pola milijarde evra
Foto: Shutterstock

STABILNA PREHRAMBENA SIGURNOST

PAKLENO LETO: Štete od suše pola milijarde evra

Srbija -

Umanjenje proizvodnje ratarskih kultura izazvano sušom neće uticati na prehrambenu sigurnost građana, saopštilo je juče Ministarstvo poljoprivrede.

- Manji prinosi suncokreta i soje u ovoj sušnoj godini biće nadoknađeni većim zasejanim površinama, dok će manji prinosi kukuruza biti nadoknađeni relativno visokim prelaznim zalihama od oko 1,3 miliona tona - rečeno je agenciji Beta u ministarstvu.

Kako je istaknuto, tačan procenat umanjenja roda biće poznat nakon što prođu tropske vrućine. Umanjenje prinosa zavisiće i od rasporeda lokalnih padavina u prethodnom periodu, rečeno je u Ministarstvu poljoprivrede.

Stručnjaci istovremeno već procenjuju da će domaća poljoprivreda zbog suše pretrpeti štetu od najmanje pola milijarde evra.

Direktor udruženja „Žita Srbije“ Vukosav Saković kazao je agenciji Beta da je suša katastrofalno umanjila rod kukuruza, za čak 40 odsto, pa će ove godine biti oko 4,4 miliona tona, što je za 3,5 miliona tona manje nego lane.

- Samo na kukuruzu šteta iznosi 525 miliona evra koje poljoprivrednici neće dobiti - rekao je on i dodao da je šteta i veća, jer pored ostalih gube izvoznici, prevoznici i drugi u lancu.

Kurir / E.K.

Foto: Shutterstock

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) SA VRELOG BEOGRADSKOG ASFALTA: Srbiju topi crveni meteoalarm, a evo kako je na najkritičnijim gradskim lokacijama

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja