(VIDEO) SELO JE DEO MENE I JA SAM DEO SELA: Srednjoškolac Mihajlo iz Smedereva spasao dedinu kuću od zuba vremena i sve nas naučio životnoj lekciji
Foto: Printscreen RTS

Sačuvao porodičnu tradiciju

(VIDEO) SELO JE DEO MENE I JA SAM DEO SELA: Srednjoškolac Mihajlo iz Smedereva spasao dedinu kuću od zuba vremena i sve nas naučio životnoj lekciji

Srbija -

Mihajlo Milovanović iz Mihajlovca kod Smedereva, učenik četvrte godine srednje škole bavi se jednim pomalo neobičnim poslom. Za razliku od većine današnje omladine koja sve više teži urbanijem stilu života i koja jedva čeka da oseti čari i prednosti grada tokom studija, Mihajlo za sebe planira nešto sasvim drugo.

U protekle tri godine adaptirao je staru porodičnu kuću i kako kaže, neće otići iz sela iako planira da upiše Pravni fakultet. Stara kuća, na samom rubu sela, datira iz prošlog veka i bila je gotovo urušena, ali Mihajlo je spasio od zuba vremena.

"Ona je moj kutak generalno, ja u njoj provodim proleće, leto, jesen i jedan dobar deo zime, uživam u njoj", kaže Mihailo. "Zbog toga sam se trudio, ali bih voleo da i drugi ljudi vide ovo, pogotovo neki koji nisu odavde.”

Kuća ima tri sobe koje su prepune autentičnih predmeta korišćenih u vremenu za nama. Od ćilima, srdžada, bokala za vodu, sinije, hoklice do ramova sa slikama njegovih predaka. Kuća sada miriše na bosiljak dok ne sazru dunje.

"To je naša teorija, naša seljačka teorija, da jedna generacija stvara i muči se, druga čuva, a treća uništi i onda sve tako Jovo nanovo sve ponovo ide”, podseća. Valjda sam ja ta treća generacija, koja, tačnije prva posle treće koja će nešto da obnovi, nešto da sačuva", kaže Mihailo.

PUSTOŠ U SRPSKIM SELIMA: U 150.000 kuća niko ne živi!

Ispred kuće, pod krošnjom stare kruške, odmara sa društvom, tu u blizini je i mala bašta, a nedavno su mu stigla i drav za ogrev. Iako planira da upiše Pravni fakultet, svoju staru kuću neće zanemariti.

"Ja iz sela neću, jer selo volim, jer je selo deo mene i ja sam deo sela."

Ekipu je dočekao i ispratio u narodnoj nošnji koja mu je ostala od pradede čije ime nosi. Sve što je uradio na obnovi kuće, uradio je da bi sačuvao tradiciju i istoriju svoje porodice i kaže da je svaki predmet u kući i oko kuće za njega podsetnik na njegove pretke.

(Kurir.rs/RTS/Foto: Printscreen/RTS)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

HEROJSKI PODVIG SOKOLARA IZ SENTE: Spasao otrovanog ORLA sigurne SMRTI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track