Najnovije vesti

PROTEST U NOVOSADSKOJ OSNOVNOJ ŠKOLI: Celo odeljenje nije došlo na nastavu zbog jednog đaka
Foto: Marina Lopičić/Ilustracija

Svih 29 roditelja usaglasilo se da odeljenje nije bezbedno za boravak

PROTEST U NOVOSADSKOJ OSNOVNOJ ŠKOLI: Celo odeljenje nije došlo na nastavu zbog jednog đaka

Srbija

NOVI SAD - Celo jedno odeljenje trećeg razreda Osnovne škole "Miloš Crnjanski" na Satelitu nije juče došlo u školu, kao vid protesta roditelja zbog ponašanja jednog problematičnog đaka.

Svih 29 roditelja usaglasilo se da odeljenje u kojem su njihova deca nije bezbedno za boravak mališana, a naročito nakon nedavnog incidenta na nastavi "Svet oko nas", objavio je Radio 021.

foto: Stefan Jokić

Tada je jedan od učenika fizički nasrnuo da drugo dete, izujedao ga, te je devetogodišnjak završio u bolnici. Roditelji su doneli odluku da se problem vršnjačkog nasilja pod hitno mora rešiti, a posebno zbog činjenice da rukovodstvo škole do tada nije preduzelo mere neophodne da se dete sa problemom u ponašanju adekvatno zbrine.

"Pre oko mesec dana dobili smo iz drugog odeljenja jedno dete koje je svima pravilo problem. Svi smo prepoznali o čemu je reč i tražili da se nađe neko rešenje zbog niza incidenata, nasilnog ponašanja, neposlušnosti prema učiteljici koja je uradila sve što je mogla, ali to dete nije mogla da kontroliše. Mišljenje roditelja je da je tom detetu bila potrebna dodatna pomoć, kao i da ne može više da boravi u okruženju gde maltretira sve druge đake. Zato nismo pustili decu u školu, a u ovoj priči ćemo istrajati za dobro naše dece", kaže za 021 jedna od majki, koja nije u ponedeljak pustila svoje dete u školu.

foto: Nebojša Mandić

Nakon što su se roditelji kolektivno pobunili i vidom štrajka poručili školi da reši ovaj problem, direktorka OŠ "Miloš Crnjanski" Zdenka Ivković sinoć je hitno donela odluku da se problematični mališan premesti u drugo odeljenje. On je od danas u novom kolektivu, pa je 29 roditelja odlučilo da ipak danas pusti mališane u školu.

Prosvetna inspekcija će sutra obaviti vanredni nadzor, dok u školi nisu komentarisali slučaj, pa za sada ostaje bez odgovora pitanje kako će se premeštanjem problematičnog deteta trajno rešiti problem. Prema nezvaničnim informacijama, majka nasilnog deteta moraće da prisustvuje nastavi sve dok posebna komisija ne utvrdi šta i kako dalje.

foto: Aleksandar Jovanović/Ilustracija

Podsetimo, od maja 2016. do sredine ove godine u novosadskim školama prijavljeno je skoro 500 slučajeva vršnjačkog nasilja. Bilo je kako fizičkog, tako i takozvanog elektronskog i emocionalnog nasilja u 35 osnovnih i 15 srednjih škola u gradu - s tim da ove cifre nisu konačne zbog brojnih slučajeva koji ne završe u prijavama prosvetnih organa.

Kako su zaključili članovi Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja, pojedini direktori škola ne šalju redovno izveštaje o nasilju u njihovim školama, što su obavezni, a dešava se i da neki slučaj vršnjačkog nasilja prikriju i ne obaveste nadležne. 

(Kurir.rs/Radio 021/Gorica Nikolin/Foto: Marina Lopičić/Ilustracija)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...