MEŠTANI NA JUGU SRBIJE U STRAHU, NEŠTO SE ČUDNO DEŠAVA: Pale i obijaju kuće po selima nedaleko od granice sa Kosovom!
Foto: Fonet

prijavljeno i policiji

MEŠTANI NA JUGU SRBIJE U STRAHU, NEŠTO SE ČUDNO DEŠAVA: Pale i obijaju kuće po selima nedaleko od granice sa Kosovom!

Srbija -

KURŠUMLIJA - U selima kuršumlijske opštine, uz administrativnu granicu sa Kosovom, u proteklih mesec dana zabeleženo je više požara i obijanja seoskih kuća, rekao je predsednik opštine Kuršumlija Radoljub Vidić.

On je kazao da su do sada registrovana četiri požara u kojima su dve seoske kuće izgorele - jedna nedovršena kuća u kojoj je bilo skladišteno oko 4.000 bala sena i jedan školski objekat u okviru škole u Kosaničkoj Rači.

Naveo je da je posle prvog požara, u kojem je izgorelo seno za stoku u domaćinstvu Bojovića u Kosaničkoj Rači, uhapšen Albanac sa Kosova, koji je priznao da je izazvao požar, a on se još uvek nalazi u pritvoru. Ubrzo su se dogodili i drugi požari u tom selu.

foto: Shutterstock

Vidić je kazao da je zbog prvog požara uhapšena jedna osoba i da je u toku istraga zbog drugih požara, dodajući da od policije očekuje da utvrdi da li su požari podmetnuti ili su slučajni.

Nije slučajnost

Predsednik Saveta mesne zajednice Kosanička Rača, Dragan Rajković kazao je da je nemoguće da su se požari izbili slučajno, jer su u pitanju kuće gde se nije ložilo i u kojima je struja isključena.

"U tim kućama trenutno nikoga nije bilo, ljudi tu borave samo preko leta. Takođe u školskom objektu, koji je do temelja izgoreo, nije se ložilo, niti je bilo struje. Meštani su uplašeni, jer se požari često dešavaju", kazao je Rajković.

Istovremeno sa tim požarima u selu Orlovac, na teritoriji opštine Kuršumlija, uz administrativnu granicu sa Kosovom, obijene su tri kuće.

Nepoznati počinioci su u njima boravili, selili se iz jedne u drugu, ostavljajući za sobom tragove. Iz kuće Ljubiše Đurovića (61) ukradena je lovačka puška, a njegova majka je do skoro živela u toj kući sama, pa se preselila kod njega u Beogradu.

Ljubiša Đurović kazao je da je došao čim mu je javljeno da je kuća obijena, da su obijena ulazna vrata, polomljeni prozori, a da se po tragovima vidi da je bilo više osoba.

"Na prozorima su stavljali ćebad, da se ne bi videlo svetlo. Zatim su koristili kuhinju, kuvali kafu i jeli hranu iz frižidera i zamrzivača. Ukrali su mi lovačku pušku. U snegu ispred kuće sam pronašao veliki nož u crnoj kožnoj futroli, koji su izgubili, predao sam ga policiji’", kazao je Đurović.

foto: AP

Meštani uplašeni

Prema njegovim rečima, provalnici su se iz njegove kuće preselili u kuću njegovog strica nedaleko od njegove, u kojoj su takođe obijeni prozori i vrata.

Meštanin sela Kosanička Rača Radoljub Minić (66) rekao je da su stanovnici kuršumlijskih sela, uz administrativnu granicu sa Kosovom, uplašeni i zbog svih ovih dešavanja.

"Nešto se čudno dešava u našim selima, u proteklih mesec dana. Jasno nam je da su požari podmetnuti i znamo da neko obija kuće, ali ko to čini i zašto, nije nam jasno. Niko od meštana još nikoga nije video niti posumnjao u nekoga. Zbog svega ovog, u nama s euselio neki strah", kazao je Minić i dodao da još uvek nije procenjena ukupna šteta.

On je dodao da je jedino procenjena šteta u domaćinstvu Bojović, a Goran Bojović (50) je kazao da ja mu je izgorela kompletna hrana za stoku u vrednosti od preko pola miliona dinara i da je nejasno ko će i kako nadoknaditi štetu.

"Kad sam tražio da mi neko nadoknadi štetu, pošto je Albanac priznao da je podmetnuo požar, savetovali su me da idem u Prištinu i da ga tužim. Tako da je očigledno da šteta nikada neće biti nadoknadjena. Hranu za stoku moram da kupim", kazao je Bojović.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Fonet, Ilustracija)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Sveto Vilotić na groblju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track