U BORU SE LAKŠE DIŠE: Koncentracije sumpor-dioksida ispod istorijskog minimuma
Foto: Profimedia

čistiji vazduh

U BORU SE LAKŠE DIŠE: Koncentracije sumpor-dioksida ispod istorijskog minimuma

Srbija -

Manje prisustvo sumpor-dioksida (SO2) u vazduhu iznad Bora zabeleženo 2016. i 2017. godine nastavljeno je i u januaru ove godine, pa su prosečne koncentracije tog gasa u vazduhu iznad Bora ispod istorijskog minimuma.

Kako je rekla pomoćnik direktora Topinice i rafinerije (TIR) za zaštitu životne sredine Dušanka Miljković, značajan je trend smanjenja prosečne koncentracije sumpor-dioksida na automatskoj mernoj stanici kvaliteta vazduha (AMSKV) Gradski park, koja je najnepovoljnija lokacije sa aspekta ugroženosti emisijom gasova iz topioničkih agregata.

"Lane je prosečna koncentracija sumpor-dioksida iznosila 33,63 mikrograma po normalnom metru kubnom, što je manje i od dosadašnjeg istorijskog minimuma zagađenja u Boru od 43,6 mikrograma zabeleženog 2016. godine", rekla je Miljković.

Inače, u godišnjem izveštaju o kvalitetu vazduha u Boru za 2017. navodi se da je ni u jednom mesecu nije došlo do prekoračenja godišnje granične vrednosti koncentracije SO2 u vazduhu iznad Bora, i pored nepovoljnih meteoroloških uslova, uticaja gradske toplane i drugih agregata u funkciji grejanja.

Kvalitet vazduha je ocenjen na osnovu prosečnih mesečnih koncentracija sumpor-dioksida dobijenih monitoringom kvaliteta vazduha zabeleženih na mernim stanicama u Gradskom parku, Brezoniku, Slatini i kod Instituta za rudarstvo i metalurgiju u Boru.

Na svim mernim stanicama, koje su uključene u državnu mrežu automatskih mernih stanica Agencije za zaštitu životne sredine, prosečne mesečne koncentracije sumpor-dioksida znatno su ispod godišnje granične vrednosti koja iznosi 50 mikrograma po kubnom metru vazduha.

U tom izveštaju se navodi da je Bor dugi niz godina imao status prekomerno zagađenog grada, da bi 2016. došlo do smanjenja pojave jako zagađenog vazduha.

Tada je zabeležena prosečna godišnja koncentracija sumpor-dioksida u vazduhu od 43,6 mikrograma po kubnom metru, što je u tom trenutku predstavljalo istorijski minimum, a vazduh u gradu bakra prvi put svrstan je u prvu kategoriju.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto ilustracija Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) ĆAO “BELI - SAMO JAKO”! Zašto je Beli Preletačević izbačen iz sopstvene odborničke grupe u Mladenovcu?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track