Kruševac grad praznih lokala

Kriza

Kruševac grad praznih lokala

Srbija -
Vlasnici većine lokala tvrde da, bez obzira što su cenu zakupa spustili na čak i do 50 evra, svoj poslovni prostor više ne mogu da izdaju nikome

KRUŠEVAC - U nekada najpoznatijijom trgovačkoj zoni i jednoj od najprometnijih ulica u Kruševcu, ulici Cara Lazara, dugoj 1.165 metara, ima više od 80 praznih lokala.

Stariji žitelji kažu da Staru Čaršiju pamte kao mesto gde su se masovno okupljali zanatlije i trgovci najrazličitijih profila, a da poslednjih nekoliko godina opstaju uglavnom prodavnice auto delova.Iako se verovalo se da će izgradnja obilaznice oko Kruševca 2005. godine, čime je više od 50 odsto tranzitnog saobraćaja preusmereno na ulicu Cara Lazara, uticati na to da se ona ponovo pretvori u veliku trgovačku zonu, vlasnici većine lokala tvrde da, bez obzira što su cenu zakupa spustili na čak i do 50 evra, svoj poslovni prostor više ne mogu da izdaju nikome.

Nekada je ovde bilo svega i mogli ste da kupite najrazličitiju robu, kaže Mirjana Mitrović, koja je zbog niske penzije prinuđena da na ovom prostoru prodaje proizvode iz svoje bašte, dodajući da se danas u ovoj ulici gotovo svakodnevno zatvori neki lokal i da uglavnom opstaju prodavnice auto delova.

Pored vlasnika lokala i meštana koji su navikli da na ovom prostoru mogu pazariti gotovo sve što im je neophodno, nezadovoljne su i zanatlije, odnosno nekolicina njih koji danas pokušavaju da ostanu i opstanu u ovoj uluci.

U Staroj Čaršiji je mnogo praznih lokala, koliko je meni poznato stotinak, a do pre dve godine svi smo masovno pretvarali stambeni prostor u poslovni. Jedan sam od tih, zanatlija sam, gumar i sve je teže i teže. Nešto se i može uraditi, ali je teško naplatiti, kaže Tomislav Milosavljević, dodajući da više nema neke velike proizvodnje i da uglavnom opstaju manji trgovački lokali.

Ulica Cara Lazara rekonstruisana je 2009. godine, kada je i obnovljena kompletna infrastruktura, ali to očigledno nije vratilo stari sjaj jednoj od najstarijih ulica u Kruševcu.

Nezadovoljni prometom, svoje radnje izmestili su i Kinezi, kojih je donedavno bilo dosta na ovom potezu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track