(FOTO) MALI MIGRANTI ODUŠEVILI VRŠNJAKE IZ KIKINDE: Odigrali Snežanu i 7 patuljaka na farsi jeziku
Foto: Saša Urošev

divan gest

(FOTO) MALI MIGRANTI ODUŠEVILI VRŠNJAKE IZ KIKINDE: Odigrali Snežanu i 7 patuljaka na farsi jeziku

Srbija -

Mališani koji borave u Prihvatnom centru kod Kikinde sve su kreativniji. Na sceni Narodnog pozorišta, u četvrtak su izveli predstavu “Snežana i sedam patuljaka” i oduševili više od 250 osnovaca.

Mali migranti, a veliki glumci, komad su izveli na farsi jeziku, ali publika nije imala problema da ih razume jer je bio omogućen prevod.

"Snežana i sedam patuljaka" već je dva puta izvedena u Prihvatnom centru. Glavnu uloga tumači Marijam Arab. Ova kreativna devojčica iz Avganistana savršeno je dočarala lik Snežane. Marijam je talenat za glumu i pevanje na srpskom jeziku već dokazala. Ona i njeni drugari, pre mesec dana, u Prihvatnom centru, priredili su koncert i na srpskom jeziku zapevali i zaigrali „Kolo vodi Vasa“ i „Dunje ranke“. Pre toga su osećanja na neizvesnom putu u “obećanu zemlju” iskazali izložbom “Boje života”:

Marija Arab kao Snežana
Marija Arab kao Snežanafoto: Saša Urošev

"Jako sam srećna što sam dobila ulogu Snežane u predstavi. Drago mi je što su vršnjaci iz Kikinde došli da nas podrže, a nadam se da ovo neće biti jedino izvođenje. „Snežanu i sedam patuljaka“ već smo izveli nekoliko puta. Ovo je lepa prilika da se još više približimo deci iz Kikinde", kaže Marijam i dodaje sa sa bratom i roditeljima već neko vreme boravi u Prihvatnom centru.

Publika bila oduševljena
Publika bila oduševljenafoto: Saša Urošev

Kikindske škole donirale su pribor koji će SOS Dečija sela Srbija koristiti u daljem radu sa decom migrantima u Prihvatnom centru. Za organizaciju događaja zaslužni su SOS Dečija sela Srbija, kikindska Kancelarija za mlade, Centar za omladinski rad i Narodno pozorište.

Prenosimo i utiske Gordane Vučinić, iz organizacije SOS Dečja sela Srbija:

"Prema našim saznanjima „Snežana i sedam patuljaka“ nikada nije odigrala na farsi jeziku. Naš komad je postao jedinstven u svetu", pohvalila se Gordana Vučinić, iz organizacije SOS Dečja sela Srbija. Ovo je, nema sumnje, još jedna potvrda da je Kikinda jedan od najtolerantnijih sredina u našoj zemlji i Evropi.

Igor Stojilović
Igor Stojilovićfoto: Saša Urošev

Da se bolje upoznaju i druže

Igor Stojilović, iz Centra za omladinski rad, otkrio je da ovo neće biti usamljen projekat:

"Nastavljamo sa ovakvim i sličnim radionicama u naredna dva meseca. Fokusiraćemo se na što kvalitetnijem upoznavanju i zbližavanju kikindskih mališana i dece iz Prihvatnog centra", potvrdio je Stojilović.

(Kurir.rs/S.U.)

Foto Saša Urošev

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track