RASPISAN KONKURS ZA UČEŠĆE DOKTORANATA NA NAUČNIM PROJEKTIMA: 1.000 mladih konkurisaće za 776 projekata, premijerka najavila fond za nauku
Foto: Fonet/Zoran Mrđa

finansiranje naučnika

RASPISAN KONKURS ZA UČEŠĆE DOKTORANATA NA NAUČNIM PROJEKTIMA: 1.000 mladih konkurisaće za 776 projekata, premijerka najavila fond za nauku

Društvo -

Prvi put nakon sedam godina raspisan je konkurs kojim se sistemski omogućava prijem 1.000 mladih doktoranata na naučnoistraživačke projekte koje finansira Vlada Srbije preko Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, rečeno je danas na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Oni će moći da konkurišu na jedan od 776 projekata.

Rok za podnošenje prijava je 16. mart ove godine, a pravo da se prijave na konkurs imaju državljani Srbije do 30 godina starosti, koji su tokom studiranja imali prosečnu ocenu devet. Poziv je otvoren za sve studente doktorskih akademskih studija za uključivanje u tekući ciklus istraživanja.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da je cilj Vlade da zadrži mlade istraživače u zemlji, ali i da pokuša da vrati naše doktorande iz inostranstva.

Ona je rekla da je ponuđen određeni broj mesta za istraživače koji su doktorirali u inostranstvu, a žele da se vrate u Srbiju.

Raspisivanje ovog konkursa je, prema njenoj oceni, "veliki dan za nauku u Srbiji, ali je samo početak sveobuhvatnije inicijative".

Brnabić je rekla, da kada je nauka u pitanju, Vlada Srbije "ima strateški pravac kojim će ići u 2018. i 2019. godini".

"To je sve u okviru strategije Vlade Srbije da napravimo Srbiju kao društvo zasnovano na znanju, pre svega, ali i na inovacijama, kreativnosti i analitičkom razmišljanju, da bi kao rezultat toga napravili ekonomiju koja je mnogo konkurentnija", rekla je ona.

Brnabić je rekla da je Vlada značajno povećala ulaganje u nauku u 2018. godini, i to za 15 odsto.

"Ulazimo u reformu finansiranja nauke kako bi napravili sistem koji nije zasnovan na socijalnom miru, već na izvrsnosti", istakla je ona.

Brnabić je navela da je cilj da se ove godine uvede Nacionalni fonda za nauku i dodala da je u decembru prošle godine za to izdvojeno 400 miliona dinara.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević rekao je da se radi nov Zakon o naučnoistraživačkoj delatnosti, kojim je planirano formiranje Nacionalnog fonda za nauku.

"Svi istraživači iz društveno-humanističkih i ostalih nauka bi, kroz institucionalne vidove, imali redovno finansiranje", rekao je Šarčević i dodao da je predviđeno od 50 do 100 mesta za istraživače našeg porekla koji bi se vratili u Srbiju i priključili postojećim projektima.

Trenutno je na projektima uključeno 3090 studenata doktorskih studija, a Ministarstvo stipendira 395 doktoranada.

"Mislimo da ćemo na ovaj način podstaći mlade ljude da se bave naukom u Srbiji", rekao je Šarčević i dodao da se radi nov Zakon o inovacionim delatnostima.

Direktor Instituta za biološka istraživanja "Siniša Stanković" Pavle Pavlović rekao je da se dugo čekalo na raspisivanje ovakvog konkursa.

"Nakon sedam godina u prilici smo da obnovimo naučni kadar u institutima", rekao je Pavlović i ocenio da će nov Zakon o naučnoistraživačkoj delatnosti mnogo bolje definisati ovaj segment. On smatra da bi formiranje Nacionalnog fonda za nauku trebalo da obezbedi bolje upravljanje projektima.

Docent na Elektrotehničkom fakultetu Kosta Jovanović rekao je da su mladi doktorandi glavna radna snaga koja treba da iznese ideje rukovodilaca projekata i vodećih istraživača i da ih unapredi.

On je dodao da bi konkurs trebalo da se obnavlja svakog oktobra zato što se tada upisuju novi studenti doktorskih studija.

Jovanović je rekao da bi pored zapošljavanja novih istraživača trebalo da se otvore i nove istraživačke teme.

(Kurir.rs/Fonet)

Foto Fonet/Zoran Mrđa

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track