(FOTO) OSKRNAVLJENA TRI SPOMENIKA REVOLUCIONARA U SUBOTICI Udruženja: Oni su ginuli za slobodu, a sada im lopovi skidaju biste
Foto: Nadica Harminc

strašno

(FOTO) OSKRNAVLJENA TRI SPOMENIKA REVOLUCIONARA U SUBOTICI Udruženja: Oni su ginuli za slobodu, a sada im lopovi skidaju biste

Srbija -

Tri bronzane biste revolucionara iz Drugog svetskog rata, ukradene su ispred zgrade jedne banke u centru Subotice, na Trgu Lazara Nešića, u noći između 8- i 9. marta, a od 2008. je ukradeno osam bisti, statua i ploča izlivenih u bronzi.

foto: Nadica Harminc

Policija je izvršila uviđaj posle krađe, a Osnovno javno tužilaštvo Subotice, ovo otuđenje javnog dobra okvalifikovalo je kao tešku krađu.

Biste revolucionara Lazara Nešića, Matka Vukovića i Ištvana Kizura izlivene su u bronzi, a postavljene su pre više od pola veka, još šezdesetih godina. Tada se na tom mestu nalazio Sreski komitet Saveza komunista, a biste su postavljene kao sećanje na borbu subotičkih komunista protiv fašizma.

foto: Nadica Harminc

Pre dve godine, sa placa Mini Juge, ukradena je statua Josipa Broza, izlivena u bronzi i teška više od tone, a bistu je radio poznati vajar Savo Halugin. Sada je na tom mestu vajar Mačković izlio betonsku statuu Broza, prema replici iz Kumrovca, za koju se domaćini nadaju da neće biti toliko dragocena lopovima.

Tri građanska udruženja u Subotici reagovala su povodom krađe bronzanih bisti, podsećajući, da su za poslednjih deset godina, ukradene još četiri biste, Jovana Mikića, u krugu istoimene osnovne škole u Subotici, Ive Lole Ribara ispred studentskog doma kod Dudove šume, Lole Vohl u krugu fabrike "Slavica", ploča sa spomen-kosturnice na Trgu žrtava fašizma.

Predsednici Društva za istinu o NOB i Jugoslaviji, Centra Tito i Komunista Srbije, Olajoš Nađ Mikloš, Đuro Posavčić i Jo Ištvan, tvrde „ da je krajnje vreme, da se nadležni obračunaju sa bronza-mafijom, koja hara u Subotici.“ Oni su osudili krađe spomen bisti, zahtevaju od nadležnih organa MUP-a i Tužilaštva, da se počinioci hitno pronađu i kazne.

„Krađa spomen-bisti subotičkih revolucionara nije samo obična krađa bronze, već je to napad na simbole antifašističke borbe i život zajednica u Subotici. Tražimo da se nadležni obračunaju sa bronza-mafijom koja hara u Subotici“, kažu trojica predsednika sva tri udruženja građana. Nađ podseća, da je 7100 Subotičana poginulo u borbi protiv fašizma.

„Ukradene su biste revolicionara koji su ginuli za slobodu, a sada im lopovi skidaju biste i kradu javno i kulturno blago sa trgova Grada", kaže Mikloš Nađ.

(Kurir.rs/N.H.)

Foto Nadica Harminc

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) ŠTA SU KOŠTUNIČINI LJUDI TRAŽILI KOD LEGIJE?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track