PRVI ŠUMADIJSKI PRASETORIJUM: Dragan iz Stragara od limuzine napravio pečenjaru na točkovima
Foto: RTS Printscreen

Atrakcija u Stragarima

PRVI ŠUMADIJSKI PRASETORIJUM: Dragan iz Stragara od limuzine napravio pečenjaru na točkovima

Srbija -

STRAGARI - Stragarski ugostitelj Dragan Radičević prepravio je svoj stari BMV u pečenjaru na točkovima sa kojim će da gostuje u Guči. Neobično vozilo sa visokim dimnjakom nalik parobrodskom postalo je atrakcija.

- Zašto u doba mobilnih komunikacija i pečenjara ne bi mogla da bude mobilna, šeretski kaže Dragan Radičević Buđa, ugostitelj iz Stragara. Čuveni srpski inat kod njega je probudio inventivnost koja je iznedrila prvi srpski "prasetorijum" - automobil prepravljen u pećnicu, pišu Novosti.

Trenutno se zbog velikog posta ražnjevi sa rumenim "putnicima" iza vozačkog sedišta u starom automobilu marke BMV nešto ređe okreću, ali već stižu rezervacije za period posle Uskrsa, kad će se ponovo zadimiti i auspuh i visoki dimnjak na krovu vozila.

foto: RTS Printscreen

- Oterao sam ovaj moj rashodovani BMV da prodam na otpad, a oni su mi ponudili samo 100 evra. Rekao sam da ću pre roštilj od njega napravim nego da pristanem na tu cenu. Nisu mi verovali, a ja sam ispunio obećanje. Napravio sam prvu srpsku mobilnu pečenjaru - kaže Radičević.

Gazda Buđa je autor idejnog rešenja za dobijanje dobrog "BMV pečenja". Sa majstorom Srđanom Markovićem isekao je zadnji deo automobila i napravio mehanizam kojim motor preko reduktora, zupčanika i galovog lanca pokreće ražnjeve. Vozilo je dobilo novi tapacirung od vatrostalnih cigala, a na termoizolovani krov je montiran visoki limeni dimnjak nalik onima na starim parobrodima. Stragarski "prasetorijum" ima i prozore od debelog vatrostalnog stakla, radi kontrole ponašanja "putnika na ćumuru".

Gazda Buđa priznaje da ga je mobilna pečenjara dosta koštala, oko 700 evra, ali se ne kaje zbog ulaganja. Atraktivno vozilo se pročulo nadaleko, o čemu svedoči i poziv za gostovanje na Saboru trubača u Guči.

(Kurir.rs/Večernje novosti/B. S./Foto: RTS printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track