Najnovije vesti

SRUŠEN JE U BOMBARDOVANJU APRILA 1999, A DANAS JE OPET TU: U podne ponovo kreću vozovi preko Žeželjevog mosta
Foto: Beta/Dragan Gojić

Kreće redovan železnički saobraćaj

SRUŠEN JE U BOMBARDOVANJU APRILA 1999, A DANAS JE OPET TU: U podne ponovo kreću vozovi preko Žeželjevog mosta

Srbija

Vrednost izgradnje Žeželjevog mosta je, kako je saopštilo Ministarstvo, 54,74 miliona evra

NOVI SAD - Redovan železnički saobraćaj preko Žeželjevog mosta u Novom Sadu biće uspostavljen danas od podneva, saopštila je potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

"Kao što smo i obećali pre desetak dana u Novom Sadu, u prvoj nedelji arpila ponovo kreće redovan železnički saobraćaj preko Žeželjevog mosta. Do juna očekujem da se završe i preostali radovi na pristupnim saobraćajnicama, kako bi građani Novog Sada mogli u potpunosti da ga koriste", rekla je ona.

Podsetila je da je ovaj most važan i za Novi Sad, ali i za celu Srbiju, jer se nalazi i na železničkom Koridoru 10, ali je i deo buduće brze pruge Beograd-Budimpešta.

"Žeželjev most je simbol moderne Srbije, njene obnove i bolje budućnosti, koja je u povezivanju i saradnji sa svima", podvukla je Mihajlović.

Vrednost izgradnje Žeželjevog mosta je, kako je saopštilo Ministarstvo, 54,74 miliona evra, a od toga, 25,37 miliona evra iznosi donacija Evropske unije, 25 miliona evra uložili su Vojvodina i Grad Novi Sad, a još 4,37 miliona evra uloženo je iz republičkog budžeta.

Žeželjev most, preko Dunava, srušen je 23. aprila 1999. godine u NATO bombardovanju. Radovi na obnovi započeli su još aprila 2012, ali je tek uključivanjem Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u projekat 2014. pojačana koordinacija među učesnicima u projektu i rešeni svi finansijski, organizacioni i tehnički problemi koji su usporavali završetak radova.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Beta/Dragan Gojić)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...