OBILNE KIŠE NAKON POŽARA POGORŠALE KATASTROFALNO STANJE SVETINJE: Konak manastira Svetog proroka Ilije kod Vladičinog Hana pod vodom!
Foto: Tatjana Stamenković

pričinjena ogromna materijalna šteta

OBILNE KIŠE NAKON POŽARA POGORŠALE KATASTROFALNO STANJE SVETINJE: Konak manastira Svetog proroka Ilije kod Vladičinog Hana pod vodom!

Srbija -

Samo par dana nakon požara koji je zahvatio konak manastira Svetog proroka Ilije u Kacapunu kod Vladičinog Hana, katastrofalno stanje svetinje pogoršale su obilne kiše.

Sada posle svake jače kiše u manastiru prokišnjava i curi, tako da je sve pod vodom hodnici, stepenište monaške kelije. Plafon ovog zdanja je mokar, a od vode opada malter.

foto: Tatjana Stamenković

Konak manastira Svetog Proroka Ilije u Kacapunu kod Vladičinog Hana koji datira iz 13. veka zahvatio je 13. maja požar koji je uništio manastirsku radionicu, krov i fasadu objekta.

Krov manastirskog konaka, gde je vatra najpre izbila u potpunosti je izgoreo. Ljudskih žrtava na sreću nije bilo, ali je pričinjena ogromna materijalna šteta. Otac Serafim kaže da su jako veliki problem manastiru napravile obilne kiše poslednjih dana.

"Ono sve što nije vatra zapalila to je većinom uništila kiša“, napominje otac Serafim.

Posle požara koji je progutao konak manastira Svetog Ilije kod Vladičinog Hana, desilo se nešto potpuno neuobičajeno, a priču o čudu na jugu Srbije preneo je i popularni engleski Dejli ekspres.

Naime na poluizgorelim ikonama, pronađenim nakon požara u konaku manastira Svetog proroka Ilije u Kacapunu kod Vladičinog Hana, ostali su netaknuti likovi Isusa Hrista, Svetog Jovana Krstitelja i Svetog apostola Petra i ikona Svetog Nikolaja Mirlikijskog sa brodom.

"Svi likovi su na brodu, kao i jarbol. Sve je obgorelo sve do svetitelja i tog broda. Sveti Dimitrije sa mačem je preživeo, ruka Svetog arhiđakona Stefana, aždaha i koplje Svetog Georgija“, napominju u manastiru.

"U suštini je, u životu pravoslavnog hrišćana postoje poruke i promisao Božija koja se dešava. Nije to čudo to su projavljenja za nešto, ili za neke stvari. Božija milost je to što se desilo da se konak zapalio u 12 sati popodne, zamislite da se konak zapalio u 12 sati po ponoći i da nismo ni videli….Hvala Bogu na svemu i na tome što nam je poklonio opet „neku drugu šansu“ da se izrazim tako, kaže otac Serafim.

Prema predanju, manastir ni Turci nisu smeli da sruše, jer su se plašili gneva Svetog Ilije. Ipak na manastir se obrušilo obližnje kacapunsko brdo. Zatrpani manastir tek nakon jednog veka otkrila je stoka, koja je dolazila na ispašu.

foto: Tatjana Stamenković

Zbog celokupne situacije nakon požara i jakih kiša, bratstvu ovog manastira hitno je potrebna pomoć pre svega u materijalu za obnovu konaka, ali i stvarima koje su vezane za domaćinstvo.

Za sve informacije o pomoći, otvoren je kontakt sa ocem Serafimom na broj telefona 066 888 7129. Svi koji žele i mogu da pomognu, svoje priloge namenjene obnovi zapaljenog manastirskog konaka mogu uplatiti na račun: 205-160624-15 kod Komercijalne banke, uz naznaku Svrha uplate - obnova konaka.

(Kurir.rs/T.S./Foto: T.S)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track