ŠTRAJK U GIMNAZIJI 20. OKTOBAR U BAČKOJ PALANCI: Nastavnici protestovali zbog neimenovanja direktorke koju je izabralo Nastavničko veće
Ilustracija, Foto: Profimedia

odlučni u zahtevu

ŠTRAJK U GIMNAZIJI 20. OKTOBAR U BAČKOJ PALANCI: Nastavnici protestovali zbog neimenovanja direktorke koju je izabralo Nastavničko veće

Srbija -

NOVI SAD - Nastavnici i sindikalci Gimnazije "20. oktobar" u Bačkoj Palanci protestovali su danas zbog toga što od početka školske godine nemaju izabranog direktora, iako je Nastavničko veće većinski i u roku na to mesto izabralo dosadašnju direktorku Tamaru Antić.

Ispred Gimnazije su protestovali članovi sindikata i nastavnici, zahtevajući od nadležnog ministarstva da mandat ponovo poveri Antićevoj koja je nestranačka ličnost, i prema navodima štrajkača, ima veliko poštovanje kolega, roditelja i učenika.

Predsednica Sindikata prosvetnih radnika Vojvodine u gimnaziji "20. oktobar" Duška Lalić rekla je Beti da je Nastavničko veće odluku o izboru Antićeve poslalo Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, nakon što nadležni Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, kojem su se prvo obratili, "nije izdao mišljenje o ovom slučaju".

Ilustracija
Ilustracijafoto: Profimedia

Prema njenim rečima, u obraćanju ministarstvu su se pozvali i na izjavu ministra prosvete Mladena Šarčevića listu "Danas" od 3. septembra, da će "postavljati one direktore koje većinski izabere nastavničko veće".

"Mi branimo čast naše gimnazije, mi smo glasali na Nastavničkom veću 35:15 za Tamaru Antić i ne vidim zašto naša odluka ne bi bila poštovana. Čak i nakon tri vanredna inspekcijska nadzora utvrđeno je da škola radi bez kršenja zakona", rekla je Lalić.

Iako je proces izbora direktora bio regularan, u gimnaziji je za vršioca dužnosti postavljena osoba koja nije bila ni medju kandidatima, rekla je Lalić.

"Atmosfera u školi je loša, međuljudski odnosi su loši. Mi samo želimo da se ispoštuje ono što je pravično, a to je volja Nastavničkog veća i Školskog odbora koji je takodje podržao tog kandidata. Mi smo pitani i glasali smo dvotrećinskom većinom za Tamaru Antić, što nije malo", rekla je ona.

Nastavnici su naveli da je tokom mandata Antićeve škola dobila veliki broj nagrada i priznanja za uspehe kolektiva i đaka, te da je "odgovorno i uspešno radila svoj posao".

Na današnjem protestu koji je prošao bez problema i incidenata, najavljen je nastavak štrajka ukoliko ne bude reakcije nadležnih i to skraćenjem časova na 30 minuta u ponedeljak, 1. oktobra.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Reuters/Ilustracija

Ukoliko ni do ponedeljka 8. oktobra od ministra Šarčevića ne dobiju adekvatan odgovor, zaposleni Gimnazije "20. oktobar" u Bačkoj Palanci potpuno će obustaviti rad, rečeno je na protestu.

Policija ranije nije odobrila održavanje protesta ispred gimnazije, uz obrazloženje da "ugrožava bezbednost Republike Srbije", pa je lokacija promenjena, a lokalni mediji spekulišu da je izbor direktora gimnazije "zakočen", jer su se upleli politički i stranački interesi.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja