DANAS BESPLATNI PREGLEDI ŠIROM SRBIJE I BEZ KNJIŽICE: Pregledajte vid, pluća i debelo crevo
Foto: Beta/Saša Đorđević

od 8 do 16 sati

DANAS BESPLATNI PREGLEDI ŠIROM SRBIJE I BEZ KNJIŽICE: Pregledajte vid, pluća i debelo crevo

Srbija -

NIŠ - U zdravstvenim ustanovama širom Srbije građani će danas moći da obave oftalmološke i pulmološke preglede. Pregledi će biti obavljani u periodu od 8 do 16 sati.

Ministarstvo zdravlja je pozvalo građane da obave preventivne preglede i time pozitivno utiču na svoje zdravlje. Svi građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, moći će da obave oftalmološki i pulmološki pregled, po potrebi urade rentgen pluća i tumor markere pluća i debelog creva, saopštilo je Ministarstvo.

Kako se navodi, u prethodnih jedanaest akcija, blizu 220.000 građana Srbije obavilo je preventivne preglede a od tog broja nekoliko hiljada njih upućeno je na dalju dijagnostiku.

Pored toga, tokom novembra organizovani su mamografski pregledi i preventivni pregledi prostate, na kojima je više hiljada građana proverilo svoje zdravlje.

Lista zdravstvenih ustanova koje učestvuju u akciji sa vrstom pregleda koji će biti obavljani u svakoj ustanovi biće istaknuta na zvaničnoj internet prezentaciji Ministarstva zdravlja.

foto: Beta/Saša Đorđević

Danas od 8 do 16 časova, svi zainteresovani građani, uključujući i one koji iz bilo kog razloga nemaju zdravstveno osiguranje, moći će u ambulantama Kliničkog centra u Nišu da obave besplatne preventivne zdravstvene preglede.

Kako se ukazuje u saopštenju niškog Kliničkog centra, Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, u saradnji sa zdravstvenim ustanovama širom Srbije, a u cilju rane dijagnostike i promocije prevencije, i ovog meseca nastavlja akciju besplatnih preventivnih pregleda.

Ovog meseca, kako je određeno planom Ministarstva zdravlja Republike Srbije, u specijalističkim ambulantama Klinike za pulmologiju, koje se nalazi u nekadašnjoj zgradi internih klinika i Centru za patologiju, obavljaće se opšti pregled pluća, a u specijlističkim ambulantama Klinike za očne bolesti građani će moći da prekontrolišu stanje vida.

foto: Reuters/Ilustracija

Osim ovih, zainteresovani građani moći će i da daju krv na analizu na tumor markere debelog creva Ca 19-9 u Centru za nuklearnu medicinu.

Nakon preventivnog pregleda, svaki pacijent dobiće izveštaj o zdravstvenom stanju, a oni kod kojih rezultati odstupaju od normalnih vrednosti, biće upućeni na dalje dijagnostičke procedure i lečenje.

Podsećamo, kao što je i najavljeno iz Ministarstva Zdravlja Republike Srbije, ovo je nastavak akcije skrininga opšteg zdravstvenog stanja našeg stanovništva, a svi preventivni pregledi koji će biti organizovani do kraja ove godine, biće deo kampanje "Rak je izlečiv".

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Beta/Saša Đorđević)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track