Najnovije vesti

ČOVEK MOŽE DA SE ZARAZI I OBOLI OD SAMO JEDNOG PARČETA MESA ILI KOBASICE: Trihineloza pronađena kod domaće svinje u Svilajncu!
Foto: AP

Od jedne trihinelozne svinje može da se zarazi 200 ljudi

ČOVEK MOŽE DA SE ZARAZI I OBOLI OD SAMO JEDNOG PARČETA MESA ILI KOBASICE: Trihineloza pronađena kod domaće svinje u Svilajncu!

Srbija

Svinja teška 250 kilograma potiče iz sela Grabovac, a zaklana je u utorak posle podne

SVILAJNAC - U laboratoriji Vetrinarske ambulante "Pčelica" u Svilajncu, u uzorku mesa domaće svinje otkrivena je trihineloza, a meso je poslato na uništenje u kafileriju u Ćupriji, izjavio je danas veterinar dr Vladan Rajković.

"Svinja teška 250 kilograma potiče iz sela Grabovca, a zaklana je u utorak posle podne", precizirao je Rajković.

Ove godine, na području Pomoravskog okruga, ovo je peti slučaj trihineloze kod domaćih i divjih svinja, drugi kod domaćih, rečeno je u Specijalističkom veterinarskom institutu za Šumadiju i Pomoravlje u Jagodini.

Ove godine je, takođe na području Svilajnca, zaklana svinja obolela od trihineloze, ali je kupljena na području Braničevskog okruga i meso je uništeno. Prvi slučaj trihineloza na području Pomoravskog okruga je otkriven 19. oktobra. 

Direktor Veterinarskog instituta dr Zoran Rašić, izjavio je nedavno da "trihineloze ima na ovom području, i ne bi se trebalo šaliti, radi se o teškoj bolesti koja može biti fatalna".

Meso pre konzumiranja "treba obavezno pregledati", a osim u Institutu koji ima laboratoriju sa međunarodnim sertifikatima i u kojoj se od ove godine primenjuje "sigurnija veštačka digestivna metoda", laboratorije i stručnjake imaju i sve veterinarske ambulante na terenu, objasnio je Rašić.

Rašić je istakao da se kod trihinelozne svinje "ne primećuje da je bolesna, izgleda sasvim normalno, normalno jede, napreduje, kada se zakolje nema nikakvih vidljivih znakova bolesti".

Zato treba obavezno da se vrši pregled mesa, ovo je vreme svinokolja, kolju se i prasci za slave i praznike, dodao je on.

Veterinari ističu da se od jedne trihinelozne svinje od oko 100 kilograma može inficirati 200 ljudi, pa i više, ako je broj larvi trihinele u gramu mesa velik.

"U jednom gramu mesa može da se nađe 500 do 1.000 larvi a čovek se zarazi i oboli od samo jednog parčeta mesa ili kobasice. Što je veći broj unetih larvi, klinička slika je teža", kažu veterinari.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: AP)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...