OBOLELA DEVOJČICA: U Subotici potvrđen slučaj virusa svinjskog gripa AH1N1, ali nema epidemije
Foto: N.H.

ČUVAJTE SE

OBOLELA DEVOJČICA: U Subotici potvrđen slučaj virusa svinjskog gripa AH1N1, ali nema epidemije

Srbija -

SUBOTICA – Protekle sedmice u Subotici je potvrđen prvi slučaj virusa „svinjskog gripa” (AH1N1), ali iz nadležnih službi naglašavaju da nema opasnosti da virus bude širih razmera, niti bilo šta ukazuje da može da se širi do epidemije.

Od početka sezone, u proseku je to od oktobra meseca, registrovano je u Srbiji 12 posto više slučajeva nego lane, oboljenja sličnih gripu. Prema podacima Batuta, registrovano je oko 52580 obolelih od gripa , na osnovu kliničke slike, kada se obično poveća temperatura tela i drugi simptomi.

foto: Shutterstock

Taj broj je tek krajem januara realan, posle školskih raspusta, kada deca krenu u školu, a dešava se da bude i nekoliko hiljada ljudi u sedmici registrovano da su oboleli od gripa, objašnjava dr Nebojša Bohucki, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Subotica.

Dr Bohucki je potvrdio za Kurir, da je prvi slučaj influence A tipa (podtipa H1N1) u Subotici registrovan kod devojčice koja je maloletna, ali posle lečenja već je kod kuće i dobro se oseća.

„Dijagnoza gripa detetu je potvrđena na Institutu za javno zdravlje Vojvodine, u Novom Sadu, gde su poslali detetov bris iz nosa i ždrela.

Potvrđeno nam je da je u poslatom uzorku nađen virus influence A tipa (podtipa H1N1), a registrovano je i da je najviše aktivan taj virus i virus H3N2, u čitavom evropskom regionu. To je potvrdila svetska zdravstvena organizacija”, kaže dr Bohucki.

U manjem procentu, od početka godine registrovan je i virus influence tipa B. Manje straha od ovih virusa imaju osobe koje su već vakcinisane protiv gripa, a dr Bohucki kaže, da je 4500 doza koje je dobio Dom zdravlja Subotice utrošeno, jer je bio „dobar odziv građana na

imunizaciju protiv gripa, te je i epidemiološka situacija stabilna za ovaj period godine”.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Epidemiolog iz Subotice objašnjava, da se ne može predvideti epidemija, ali i kada dođe do većeg broja obolelih od gripa, proglašava se takvo stanje, da bi se preduzele mere preventive za one koji nisu dobili grip, Da deca i odrasli u velikim kolektivima odsustvuju sa nastave ili posla, kako se ne bi širio grip.

„Građani ne bi trebalo da su zabrinuti, jer se ne radi ni o kakvom mutiranom virusu. Svaka influenca tipa A je u osnovi takozvani „svinjski grip”, to treba znati, a preventiva se preduzima iz praktičnih razloga, da se ne kontaktira sa obolelima, da se peru češće ruke i provetravaju prostorije gde se boravi”, kaže dr Nebojša Bohucki.

(Kurir.rs/N.H, foto N.H.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track