Stotine Novosađana testiralo se na HIV
Foto: KURIR

Stotine Novosađana testiralo se na HIV

Srbija -
Tokom testiranja Novosađani su bili u prilici da čuju korisne informacije o mogućnostima zaštite od HIV-a, ali i da dobiju stručne savete, kondome i edukativni materijal

NOVI SAD - Kampanja "HIV - Ne možeš da znaš dok se ne testiraš", praćena plesnim takmičenjem na kome je nastupilo tridesetak hip-hop i brejkdens grupa, održana je na centralnom gradskom trgu u Novom Sadu, a tokom nje na HIV se testiralo nekoliko stotina građana.

Tokom testiranja Novosađani su bili u prilici da čuju korisne informacije o mogućnostima zaštite od HIV-a, ali i da dobiju stručne savete, kondome i edukativni materijal.

"Koliki je značaj testiranja jasno ukazuje činjenica da rano otkrivanje HIV-a omogućava efikasnu terapiju, dug i kvalitetan život, ali i zaštitu drugih. Ovo je utoliko značajnije kad znamo da u Srbiji svaka druga osoba zaražena HIV-om to nije znala, pa je bila i nesvesni prenosilac", rekao je novinarima programski specijalista Ministarstva zdravlja Srbije dr Aleksandar Bojović.

Prenoseći poruku ove kampanje, igrači su i plesnim nadmetanjem simbolizovali bitku za život i skretali pažnju posetilaca na događaj koji je promovisao značaj prevencije i ranog otkrivanja HIV-a.Posle dvočasovnog nadmetanja, stručni žiri je za pobednicu takmičenja proglasio članicu igračke škole "2hot4stage" Jelenu Radulović.

Kampanju "HIV - Ne možeš da znaš dok se ne testiraš" sprovodi Ministarstvo zdravlja u saradnji s Institutom za javno zdravlje Srbije, institutima i zavodima za javno zdravlje i nizom nevladinih organizacija, a uz finansijsku podršku Globalnog fonda za borbu protiv side, tuberkuloze i malarije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track