Najnovije vesti

POTVRĐEN I PRVI SLUČAJ VIRUSA SVINJSKOG GRIPA: Zabranjena poseta pacijentima u subotičkoj bolnici
Foto: Aleksandar Jovanović

MERA ZABRANE NA SNAZI OD DANAS

POTVRĐEN I PRVI SLUČAJ VIRUSA SVINJSKOG GRIPA: Zabranjena poseta pacijentima u subotičkoj bolnici

Srbija

SUBOTICA -U subotičkoj Opštoj Bolnici zabranjene su posete pacijentima, a mera zabrane je već na snazi od danas 1. februara, a ne zna se kada će biti ukinuta.

"Prema podacima iz sentinelnog nadzora na teritoriji AP Vojvodine registrovan je izrazito rastući trend stope incidencije oboljenja sličnih gripu. U skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom vezanom za sezonski grip i druge akutne respiratorne infekcije, u Opštoj bolnici Subotica uvodi se mera zabrane posete pacijentima”, saopštena je odluka direktora Opšte Bolnice.

foto: N.H.

Osim posete pacijentima, zabranjene su i druge vrste okupljanja lica koja nisu zaposlena u Opštoj bolnici.

Pre desetak dana, u Subotici je potvrđen i prvi slučaj virusa „svinjskog gripa” (AH1N1), ali iz nadležnih službi su saopštili da nema opasnosti da virus bude širih razmera, niti bilo šta ukazuje da može da se širi do epidemije.

Međutim, pošto je od početka sezone, do sada registrovano u Srbiji 12 posto više slučajeva nego lane, oboljenja sličnih gripu, mere zabrane posete pacijentima u Bolnici je primenjeno i u Subotici.

Prema podacima Batuta, u Srbiji je od početka sezone, do protekle sedmice registrovano 52580 obolelih od gripa , na osnovu kliničke slike, kada se obično poveća temperatura tela i drugi simptomi.

foto: N.H.

Dr Nebojša Bohucki, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Subotica, potvrdio je za Kurir, da je prvi slučaj influence A tipa (podtipa H1N1) u Subotici registrovan kod devojčice koja je maloletna i da je posle lečenja kod kuće i dobro se oseća.

"Dijagnoza gripa detetu je potvrđena na Institutu za javno zdravlje Vojvodine, u Novom Sadu, gde su poslali detetov bris iz nosa i ždrela. Potvrđeno nam je da je u poslatom uzorku nađen virus influence A tipa (podtipa H1N1), a registrovano je i da je najviše aktivan taj virus i virus H3N2, u čitavom evropskom regionu. To je potvrdila svetska zdravstvena organizacija”, kaže dr Bohucki i dodaje da je u manjem procentu registrovan i virus influence tipa B. kao i da osobe koje su primile vakcine imaju manji rizik da se razbole.

(Kurir.rs/N.H.)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...