SKANDAL! SRAMNA ODLUKA INSPEKCIJE RADA RAŠKOG OKRUGA: Bludnog profesora pokušali da vrate u školu!
Foto: Shutterstock

VAN PAMETI

SKANDAL! SRAMNA ODLUKA INSPEKCIJE RADA RAŠKOG OKRUGA: Bludnog profesora pokušali da vrate u školu!

Društvo -

Neverovatno R. M. (61) sumnjiči se da je učenicu škole "Ibrahim Bakić" ljubio, grlio i pipao po grudima, Ministarstvo prosvete urgiralo da se poništi neprimerena odluka

Inspekcija rada Raškog upravnog okruga pre mesec donela je skandaloznu odluku da vrati na posao nastavnika R. M. (61), koji je je osumnjičen za seksualno napastvovanje učenice OŠ "Ibrahim Bakić" u okolini Tutina!

R. M. je uhapšen prošlog leta zbog sumnje da je učenicu škole u kojoj radi ljubio, grlio i pipao po grudima. On joj je rekao da ode u zbornicu i donese dnevnik koji je on navodno zaboravio. Čim je krenula put zbornice, R. M. je pošao za njom, a kada je video da u zbornici nema nikoga, prišao joj je s leđa, zagrlio je i počeo da je neprimereno dodiruje i ljubi.

Odbacio optužbe

Devojčica je izjavila da je seksualno uznemiravana, kao i da je preživela tešku traumu, dok je, s druge strane, uhapšeni nastavnik tvrdio da je ona sve izmislila.

foto: Shutterstock

Odmah po prijavi seksualnog nasilja direktor škole je pokrenuo disciplinski postupak protiv R. M., nakon čega je s njim raskinuo radni odnos. Međutim, 20. decembra prošle godine Inspektorat za rad za Raški upravni okrug odložio je rešenje o prekidu radnog odnosa do pravosnažnosti sudske odluke. Kako je obrazložio Inspektorat, škola je najpre bila dužna da nastavnika pisanim putem upozori na postojanje razloga za otkaz. Kao drugi, neuporedivo skandalozniji razlog navodi se to što "seksualno nasilje i zlostavljanje" u normativnim aktima škole nije označeno kao osnov za otkaz.

foto: Shutterstock

Ipak, posle insistiranja Ministarstva prosvete i resornog ministra Mladena Šarčevića, rešenje inspekcije rada je poništeno, pa nastavnik koji je napastvovao učenicu neće moći da se vrati u školu.

Intervencija

- Bili smo šokirani kada smo čuli da je inspekcija rada zbog formalnih razloga želela da vrati u školu nastavnika osumnjičenog za pedofiliju. Na insistiranje kolega iz Ministarstva prosvete, ali i žalbe direktora škole Ministarstvu za rad, rešenje inspekcije za rad je poništeno - rečeno je Kuriru u Ministarstvu prosvete.

foto: Dragana Udovičić

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je za Kurir da je morao da se umeša i interveniše povodom ovog slučaja. - Zaista je neumesno da se on vrati u školu. Zamolio sam Ministarstvo rada da preispita donetu odluku i našli su rešenje da je povuku, tako da je odluka prosvetne inspekcije na snazi. Naše je da uradimo ono što možemo, a meni je cilj da on ne uđe više u školu - izričit je Šarčević.

Drugi slučaj Mesecima silovao učenicu

Ovo je inače drugi slučaj seksualnog napastvovanja učenica u Tutinu od strane nastavnika u poslednjih nekoliko meseci. Pre nepunih mesec dana policija je uhapsila O. A. (65) zbog sumnje da je u prethodnom periodu nekoliko puta silovao trinaestogodišnju učenicu. Iz PU Novi Pazar saopšteno je da se on sumnjiči za izvršenje krivičnog dela silovanja i da mu je određen pritvor. Prema nezvaničnim informacijama, seksualno uznemiravanje devojčice je počelo još u petom razredu, i to neprimerenim dodirivanjem prilikom izvođenja vežbi na časovima fizičkog, a sve se nastavilo i u svlačionici.

Kurir.rs/ Mina Branković Foto: Shutterstock, Dragana Udovičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track