ANTUN KOPILOVIĆ (91) JE NAJSTARIJI VOZAČ U SUBOTICI: Titulu preuzeo od Paje Mačkovića (97)! Za 7 decenija vožnje nisu imali NIJEDNU NEZGODU
Foto: Privatna Arhiva

ANTUN KOPILOVIĆ (91) JE NAJSTARIJI VOZAČ U SUBOTICI: Titulu preuzeo od Paje Mačkovića (97)! Za 7 decenija vožnje nisu imali NIJEDNU NEZGODU

Srbija -

Dva najstarija vozača u Subotici koja imaju vozačku dozvolu, Antun Kopilović (91) i Pajo Mačković (97), za 77 godina vožnje nisu imali nijednu saobraćajnu nezgodu.

Antun je sada preuzeo „titulu” najstarijeg vozača iz Subotice od Paje, koji je vozio svoju „opel korsu” sve do 28 januara, nekoliko dana pre nego što je u 97- oj godini preminuo. Ni Pajo ni Antun nisu imali nijednu saobraćajnu nezgodu, tokom više od sedam decenija vožnje!

foto: Privatna Arhiva

- Posetila sam Paju samo nekoliko dana pre nego što je poslednji put seo u svoju korsu, odnela sam mu slike iz Praga i Egipta gde sam putovala, rekao mi je da je vozio do ambulante pre par dana i bio presrećan zbog krofni koje sam mu donela. Bio je na nogama do poslednjeg dana, iznenađeni smo vešću da je preminuo - kaže Marija Horvat, porodični prijatelj Mačkovićević.

Dodaje da je Pajo po mnogo čemu bio prvi, po pasiji prema automobilima, po zdravom životu, po dužini svog braka, jer se drugi put venčao sa svojom suprugom posle 75 godina braka, pre sedam godina, a na venčanje su otišli oldtajmerom.

- Srbija ih je videla u emisiji „Sve za ljubav”. Pajo je ispričao kako je svoju Maru 1942. godine odveo u bioskop prvi put, a od tada su proživeli sedam ipo decenija braka”.

foto: Privatna Arhiva

Među legendarne najstarije vozače sa vozačkom u Srbiji, Pajo se davno upisao. Prvu vozačku dobio je još 1942. godine, u dvadesetoj.Vozio je i moskiviča i korsu, fiata 850, nekadašnjeg fiću, a kao automehaničar, znao je i da popravi kvar na automobilu. Za 77 godina vožnje, nikada nije imao udes, a vozio je po čitavom svetu. Recept za dugovečnost i vitalnost je da se uvek radi, lenčarenje ne priznaje.

foto: Privatna Arhiva

„Dobra je čašica ruzmarinke, ponekad”, tako je govorio, Pajo. Iako se bližio stotoj, dvotočkašem je skoro hiljadu kilometara godišnje vozio.

“Svako jutro ustajem u pet, 20 minuta vežbam, a lekari se čude kako mogu da čitam bez naočara i novine. U svojoj Korsi se osećam sigurno. Među osnivačima sam „Auto kluba“, na moto trkama sam osvojio mnoge trofeje. Sa 76 godina vožnje nisam imao nijedan udes”, rekao je Pajo u svom poslednjem intervjuu, a pola godine ranije putovao je sa kćerkom da vide Indiju.

Titulu najstarijeg vozača u Subotici, a možda i u Srbiji, od njega je „nasledio” Subtičanin Antun Kopilović, koji je radio i bio aktivan u društvenom životu Srbije i nekadašnje Jugoslavije. Za više od sedam decenija vožnje, ni Antun kao ni Pajo nije imao nijednu nezgodu. U julu će napuniti 91. godinu, a već je obavio i preglede za produžetak vozačke.

foto: Privatna Arhiva

Rođen 1928. godine, Antun je i dalje aktivan, vozi automobil kada ide na pijacu ili do Palića sa ćerkom Snežanom, sada kada je ostao bez supruge. Najzanimljivija Antunova priča, koja još nije zapisana, odnosi se na njegov život i iskustva kroz četiri različita državna sistema koja je živeo.

„Čitav radni vek sam proveo u vožnji automobilom, dok sam radio u sarajevskom Energoinvestu i subotičkim velikim preduzećima” kaže Antun za Kurir.

Ponosan je na svoju Oktobarsku nagradu Grada Subotice, koju je dobio 1968. godine, a sa suprugom Jelisavetom proslavio je 64 godine braka. Saglasan je sa Pajom, da rad održava vitalnost. Na svakoj proslavi, Antun pominje generacije svojih drugova iz poratnog doba, socijalizma i ovog novog vremena. Kaže da su i vozačku imali u svim tim sistemima, a videće kako će biti do stote!

(Kurir.rs/Nadica Harminc)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track