EGIPATSKI DRŽAVNICI U JAGODINI Naser i Sisi u Muzeju voštanih figura
Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Jedini u Srbiji

EGIPATSKI DRŽAVNICI U JAGODINI Naser i Sisi u Muzeju voštanih figura

Srbija -

JAGODINA- Muzej voštanih figura u Jagodini, jedini u Srbiji, za dva dana, biće bogatiji za voštane figure egipatskih državnika Gamala Abdela Nasera (1918-1970.) i Abdela Fataha al Sisi, koji je predsednik Egipta od 2014. godine.

Svečano postavljanje figura, bivšeg i sadašnjeg predsednika Egipta je u četvrtak u 17 sati, rečeno je u Kabinetu predsednik Skupštine grada Jagodine Dragana Markovića - Palme.

Da se urade figure Nasera i Sisija, za Muzej voštanig figura u Jagodini, dogovoreno je u februaru, prilikom poste Jagodini i Beogradu guvernera guvernata Crveno more generala Ahmeda Abdalaha i Markovića.

"Predlog da se urade ove figure dao je general Abdalaha a ja sam prihvatio, i sadaćemo uz figiru predsednika Ruske Federecije Vladimira Putina imati još dva stranca ali to nisu obični stranci", rekao je Marković.

Naser je bio veliki prijatelj Jugoslavije a Sisi nastavio njegovu politiku, on je veliki prijatelj Srbije, objasnio je Marković.

Naser, predsednik Egipta i jedan od vođa arapskog sveta, je uz Josipa Broza Tita i Dzavaharlala Nehrua (Indija) tvorac Pokreta nesvrstanih. Oni su zajedno na Brionima 1956. godine potisali "Brionsku izjavu" kojom je službeno nastao Pokret nesvrstanih.

Muzej voštanih figura u Jagodini je otvoren 2008. godine, u stalnoj postavci ima 29 voštanih figura. Od državnik, ovde su figure predsednika SFRJ Josiopa Broza Tita, predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina, Petra Petrovića Njegoša, cara Lazara, Petra Prvog Karađorđevića, cara Dušana, Slobodana Miloševića, Zorana Djinđića, Vojislava Koštunice...

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track