EFIKASNIJA ODBRANA USEVA  5 automatskih stanica u selima Trbosilje, Korenita (Trnoša), Jarebica, Cikota i na lokalitetu Krivića ada
Foto: Youtube Printscreen

Strelci idu u istoriju

EFIKASNIJA ODBRANA USEVA 5 automatskih stanica u selima Trbosilje, Korenita (Trnoša), Jarebica, Cikota i na lokalitetu Krivića ada

Srbija -

Isporukom po 12 raketa za svaku od ukupno 18 stanica, u Jadru je u ponedeljak počela ovogodišnja protivgradna sezona koja će, zvanično, trajati narednih šest meseci.

Pomoćnik gradonačelnika Loznice Ljubinko Đokić kaže da će strelci iz državne kase mesečno dobijati po 4.000 dinara, a iz budžeta lokalne samouprave dve hiljade dinara više.

Nova sezona odbrane useva u ovom delu Srbije je započela i sa pet automatskih protovgradnih stanica koje su raspoređene u selima Trbosilje, Korenita (Trnoša), Jarebica, Cikota i na lokalitetu Krivića ada pokraj Drine. Đokić najavljuje da će ubrzo biti opremljene još dve takve stanice koje će - kao i ove već instalirane - komande dobijati iz Radarskog centra sa Blizanjskog visa u Brnakovini, nedaleko od Valjeva.

Zbog "pripravnosti" od 24 sata, reč je o efikasnijem i preciznijem delovanju od onog u kojem je na terenu čovek!

Ipak, u 13 stanica ostaju stari i prekaljeni strelci koji su lane ukupno ispalili 122 rakete i odbranili površinu veću od 61.000 hektara, među kojima je više od polovine najplodnija zemlja.

Doajene u ovom poslu - Miroljuba Milovanovića i Selimira Burmazovića (na slici) iz Runjana - meštani zovu "spasiteljima polja". Iako je gotovo izvesno da će do kraja ove sezone sve stanice u lozničkom kraju biti automatizovane, ne tuguju zbog skorog prestanka angažmana i poručuju da je "najvažnije da polja budu sigurna".

Novosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track