PALMA OSVAJAČ! IZAŠAO I NA CRVENO MORE: Pobratimio se sa Hurgadom, a u muzej već mu stigle voštane figure egipatskih predsednika Nasera i Sisija! Otvaranje večeras u 17 sati
Foto: Youtube Printscreen

svečanost u jagodini

PALMA OSVAJAČ! IZAŠAO I NA CRVENO MORE: Pobratimio se sa Hurgadom, a u muzej već mu stigle voštane figure egipatskih predsednika Nasera i Sisija! Otvaranje večeras u 17 sati

Srbija -

JAGODINA - Voštane figure bivšeg i sadasnjeg predsednika Egipta Gamala Abdela Nasera i Abdala Fataha al Sisija stigle u Muzej vostanih figura u Jagodini.

Naser je smešten uz figuru Josipa Broza Tita, a Sisi uz figuru Vladimira Putina, otvaranje je večeras u 17 sati, a prisustovaće prvi potpredsednik Vlade i ministar inistranih poslova Ivica Dačić, ambasador Egipta u Srbiji Amr Alguvejli i unuk Josipa Broza Tita Joško Broz.

foto: AP

Njihov domaćin biće predsednik Skupštine grada i narodni poslanik Dragan Marković - Palma. Autor figura je beogradski vajar Branislav Crvenković.

Muzej voštanih figura u Jagodini, jedini u Srbiji, otvoren je 2008. godine, u stalnoj postavci ima 29 voštanih figura, ličnosti iz politike, istorije, nauke, crkve, književnosti, filma, sporta... a od danas ima dve više, Nasera (1918-1970.) i Abdela Fataha al Sisi, koji je predsednik Egipta od 2014. godine.

Izrada figura Nasera i Sisija za Muzej voštanig figura u Jagodini dogovoreno je u februaru, prilikom poste Jagodini guvernera guvernata Crveno more generala Ahmeda Abdalaha i Markovića.

"Predlog da se urade ove figure dao je general Abdalaha, a ja sam prihvatio, i

sada ćemo uz figuru predsednika Putina imati još dva stranca, ali to nisu obični stranci", rekao je Marković tada.

Naser je bio veliki prijatelj Jugoslavije, a Sisi nastavio njegovu politiku, on je veliki prijatelj Srbije, objasnio je Marković.

Naser, predsednik Egipta i jedan od vođa arapskog sveta, je uz Josipa Broza Tita i Džavaharlala Nehrua (Indija) tvorac Pokreta nesvrstanih. Oni su zajedno na Brionima 1956. godine potisali "Brionsku izjavu" kojom je službeno nastao Pokret nesvrstanih.

Od državnika, u jagodinskom muzeju su figure predsednika SFRJ Josipa Broza Tita, predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina, Petra Petrovića Njegoša, cara Lazara, Petra Prvog Karađorđevića, cara Dušana, Slobodana Miloševića, Zorana Đinđića, Vojislava Koštunice...

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track