SAJAM ZAPOŠLJAVANJA U SUBOTICI: Ponuđeno 700 radnih mesta, stiglo 1000 prijava za posao!
Ilustracija, Foto: Shutterstock

jagma za poslom

SAJAM ZAPOŠLJAVANJA U SUBOTICI: Ponuđeno 700 radnih mesta, stiglo 1000 prijava za posao!

Srbija -

SUBOTICA - U Subotici je održan Sajam zapošljavanja, 40 poslodavaca ponudilo je 700 radnih mesta, za oko 50 različitih profila, ali najmanje zainteresovanih je za poslove u privredi. Predato je1000 radnih prijava, potvrdio je za Kurir Dušan Torbica, direktor NSZ Subotica.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

„Poslednjih godina je manjak radne snage, pa širimo ponude i na opštine van Subotice i u druge okruge, van SBO”, a u Subotici je 4862. ljudi na evidenciji NSZ, dok je u SBO preko 8000 nezaposlenih, kaže Torbica.

Najtraženije su zanatlije, metalostrugari, električari, bravari, zavarivači, moleri, vozači, namotavači i kvalifikovani radnici koji su, zbog malih zarada, otišli „trbuhom za kruhom”, u inostranstvo.

„Zabrinjava što je više od polovine prijavljenih, tačnije 52 odsto bez ili sa niskim kvalifikacijama, a sa fakultetom i višom školom 12 odsto” predočava Torbica i dodaje da je ipak ove godine zaposleno oko 600 osoba u Subotici.

Zoran Martinović, direktor NSZ kaže, da u Srbiji ima oko 569.000 nezaposlenih lica, za 8 odsto manje nego u istom periodu lane. „Primećujemo da se na području Filijale NSZ u Subotici broj nezaposlenih smanjio za oko 20 posto", kaže Martinović.

Udruženje poslodavaca Subotice ističe, da su nedostatak kvalifikovane radne snage i visoki porezi i doprinosi najveći problemi privrednika.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

„ I dalje su porezi i doprinosi na plate visoki, pa mi poslodavci ne možemo iz dobiti ili profita da radnicima povećamo plate, a to je razlog da mnogi odlaze iz zemlje", kaže Milan Jerinkić, predsednik Udruženja.

U fabrici vagona traže zavarivače, bravare i glodače, kraniste, a dobili su manje prijava nego lane, kaže Ivona Lukavčević.

Vlaović Goran (35) elktroinženjer po struci, predao je prijavu za električara i za poštara. „ Traže 5 poštara. Biće valjda nešto”, kaže Goran. Godar Stipan (57)ima 33 godine staža, radio je u Fidelinci do stečaja. „Sada traže radnike, pa sam predao dokumenta”, kaže Stipan. Ž.Ć. (23) kaže da će prihvatiti bilo kakav posao i obuku.

U Industrijskoj zoni treba 18 operatera u proizvodnji, imaju obuku u fabrici, a plate su oko 40.000. U fabrici čarapa traže 50 radnika za proizvodnju. Početna zarada je 35.000, ali nema mnogo zainteresovanih.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Firma iz Mišićeva proizvodi hranu za životinje, traže 30 radnika, servisere, tehnologe, menadžere prodaje po Srbiji. Špedicija traži 15 vozača, a fabrika stiropora 100 radnika u proizvodnji, ali je manje prijava, nego lane. Privatna firma traži 15 molera, a kažu „kakav majstor takva plata”.

Mladima do 30 godina, nudi se zaposlenje u Garnizonu u Bačkoj Topoli, plata je od 40 hiljada dinara.Moguća je zarada na terenima i dežurstvima, beneficiran je radni staž, omogućen je i odlazak u mirovne misije, gde su primanja mnogo veća i do 2000 evra.

(Kurir.rs/N.H.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track