Štrajkači invalidi deveti dan u štrajku

Šumadija DES

Štrajkači invalidi deveti dan u štrajku

Srbija -
Uprkos veoma teškom zdravstvenom stanju, prema navodima radnika Nikole Simića, štrajkači su odlučni u nameri da istraju u svojim zahtevima

KRAGUJEVAC - Zdravstveno stanje radnika sa invaliditetom, zaposlenih u kragujevačkom preduzeću Šumadija DES, koji deveti dan štrajkuju glađu, se pogoršava, a socijalna radnica Milka Milovanović rekla je da štrajkači imaju ozbiljne zdravstvene tegobe i skoro se svi nalaze pred kolapsom.

Njihovo zdravstveno stanje je veoma teško i svakodnevno se pogoršava. Iscrpljeni su, malaksali i gladni. Svi se nalaze pred zdravstvenim kolapsom, rekla je Milovanovićeva.

Ona je izjavila da se u štrajku glađu nalazi sedam radnika sa invaliditetom, navodeći da ih još 23 kolega podržava u protestu tako što najveći do dana provodi sa njima.

U preduzeću Šumadija DES radi 86 radnika od kojih je 51 osoba sa invaliditetom. Oni traže isplatu minimalnih zarada od 20.000 dinara za proteklih osam meseci.

Prema navodima Milke Milovanović, koja je i predsednica Sindikata preduzeća za radno osposobljavanje i zapošljavanje invalida Srbije, materijalni položaj zaposlenih u tom preduzeću je izuzetno loš.

Radnici štrajkuju glađu zbog neisplaćenih osam minimalnih mesečnih zarada. Njihov socijalni status je na nivou bede. Mi nismo podržavali ovaj štrajk glađu jer smo znali da će tako dodatno ugroziti svoje zdravlje i živote, rekla je Milovanović.

Ona je ocenila da je velika sramota za državu što radnici sa invaliditetom moraju danima da štrajkuju glađu da bi se izborili za svoje zarađene plate i pravo na život.

Uprkos veoma teškom zdravstvenom stanju, prema navodima radnika Nikole Simića, štrajkači su odlučni u nameri da istraju u svojim zahtevima.Gladovaćemo dok nam ne isplate svih osam zarada, a ako u toku dana ne dobijemo zadovoljavajući odgovor, prestaćemo da uzimamo i tečnost, rekao je Simić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track