Srbija na pola puta ka EU

Ulrike Lunaček, poslanik u EP

Srbija na pola puta ka EU

Politika -
Poslanik stranke Zelenih rekla da EP očekuje da Srbija nastavi putem ka EU i primeni dogovore postignute u dijalogu sa Prištinom

BEČ - Poslanik stranke Zelenih Austrije u Evropskom parlamentu (EP) Ulrike Lunaček ocenila je da je Srbiji ostalo još posla na putu ka EU.

Ona je, posle posete delegacije za jugoistočnu Evropu EP, čiji je član, Beogradu, rekla da EP očekuje da Srbija, nakon parlamentarnih i predsedničkih izbora, nastavi putem ka EU i primeni dogovore postignute u dijalogu sa Prištinom.

Lunačekova je agenciji APA kazala da je delegacija EP u razgovoru s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem naglasila da za početak pristupnih pregovora sa EU "moraju još pojedine stvari biti primenjene". To se, kako je dodala, odnosi, pre svega, na oblast pravosuđa, ali i odnose prema Kosovu, gde se radi o primeni dogovora postignutih u dijalogu.

Problemi, kako je navela, postoje i dalje u vezi učešća Kosova na regionalnim sastancima, ali i oko slobode kretanja. Evropski parlamentarci su, prema njenim rečima, naglasili važnost primene tih dogovora, a, kako je dodala, od srpske strane je dobijena potvrda toga.

"Razjasnili smo koliko je važno za EP dalja integracija Srbije, ali i drugih država na zapadnom Balkanu u EU", rekla je Lunačekova, dodajući da je delegacija doputovala u Beograd kako bi naglasila značaj saradnje sa novom vladom Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track