Još nema rešenja za štrajk glađu u Šumadija DES

Kragujevac

Još nema rešenja za štrajk glađu u Šumadija DES

Srbija -
U jako teškom stanju su petorica štrajkača glađu kojima su lekari medicine rada jutros preporučili da hitno idu u bolnicu, ali su oni to odbili, rekla socijalna radnica u tom preduzeću Milka Milovanović

KRAGUJEVAC - U preduzeću "Šumadija DES" deseti je dan štrajka glađu sedam radnika sa invaliditetom čije je zdravstveno stanje veoma teško, izjavila je socijalna radnica u tom preduzeću Milka Milovanović.

Prema njenim rečima, sedmorici osoba sa invaliditetom koji štrajkuju glađu pridružilo se još pet njihovih kolega, tražeći isplatu minimalnih zarada za osam meseci iz proteklih dve godine.

"U jako teškom stanju su petorica štrajkača glađu kojima su lekari medicine rada jutros preporučili da hitno idu u bolnicu, ali su oni to odbili", tvrdi Milovanovićeva.

Ovo preduzeće, kako tvrdi direktor, nema para da isplati zarade, ali ponavlja da se trudi da obezbedi poslove koji bi doneli zaradu.

Lokalna samouprava najavila je pre dva dana da će svim zaposlenima u preduzeću uručiti jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od po pet hiljada dinara, koja će najverovatnije sutra biti uplaćena.

Preduzeće "Šumadija DES" koje proizvodi metalnu galanteriju ima 85 zaposlenih od kojih su dve trećine osobe sa invaliditetom.

Štrajkače glađu do sada je jedino obišao u dva navrata zamenik republičkog ombudsmana Goran Pašić, koji nije uspeo da ih odvrati od štrajka, ali je pred nadležnim službama pokrenuo postupak utvrđivanja eventualne odgovornosti zbog neisplaćivanja zarada.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track