IMA JEDAN ČUPERAK PLAVI, ZAMISLITE GDE? U MOJOJ GLAVI: Velikani srpskog glumišta govorili o Miki Antiću u Mokrinu (FOTO)
Foto: Kurir/S.U.

34. memorijal "Miroslav Antić"

IMA JEDAN ČUPERAK PLAVI, ZAMISLITE GDE? U MOJOJ GLAVI: Velikani srpskog glumišta govorili o Miki Antiću u Mokrinu (FOTO)

Srbija -

MOKRIN - U čast znamenitog pesnika, novinara, slikara, reditelja, mornara i svetskog putnika u Mokrinu je, u ponedeljak uveče, održan 34. memorijal "Miroslav Antić".

Memorijal se svake godine održava 24. juna, na dan kada je preminuo autor “Plavog čuperka” i “Garavog sokaka”. Miki u čast, govoriila su najpoznatija imena naše filmske, pozorišne, književne i umetničke scene.

Vojislav Voja Brajović pohvalio se da je imao to zadovoljstvo da upozna Miku Antića:

foto: Kurir/S.U.

- Mira Banjac i ja smo govorili poeziju na predstavljanju njegove poslednje zbirke pesama. I pre toga, imao sam jedno užasno iskustvo da govorim stihove kad ih je i on kazivao. Mika je govorio svoju istinu, a ja recitovao - prisetio se Brajović i otkrio da je 1967. godine polagao prijemni ispit na FDU govoreći stihove Mike Antića:

- Njegove misli treba učiniti i držati ih se. Sećaju ga se svi koji znaju da cene veličinu jednog pesnika. Miroslav Antić bio je jedan od naših najvećih pesnika na ovom jeziku. Čuvajući pesništvo i Antića mi čuvamo naš nacionalni identitet, da ne kažem čak i državnost. Takav jedan veliki pesnik rađa se jednom u sto godina - poručio je Brajović.

Mokrinčani i njihovi gosti odaće u sredu počast još jednom velikanu. “Dan Raše Popova” počinje u 19 sati, a nastupaju Tode Nikoletić, Branimir Rosić, Dušan Pop Đurđev, Jovan Adamov i Ljubivoje Ršumović. Ovom prilikom raspisan je i literarni konkurs na temu: “Šta sve ima u šeširu čika Raše”. Najbolji rad biće nagrađen poveljom “Rašin šešir”.

Da je Mika Antić bio neponovljiv umetnik ocenio je i Svetozar Cvetković:

foto: Kurir/S.U.

-To je jedinstvena ličnost na nekom, verovatno, svetskom nivou. Zato nije čudo da ovo mesto, ne samo u ovom trenutku, nego i generalno, ima taj značaj. Mika Antić ponikao je u Mokrinu i ostaće zauvek zapamćen zbog tog duha i talenta, načina života, odnosa prema svom i životu drugih ljudi, koje je prenosio kroz svoje stihove. To je osnovna karakteristika prave umetnosti da nikako iščileti ne može- rekao je slavni glumac.

foto: Kurir/S.U.

U programu su učestvovali i Milica Mihajlović, Milica Zarić, Jelena Đokić, MiodragPetrović, Bora Otić, Ivan Radosavljević i Božo Koprivica. U umetničkom delu programa nastupili su “Mokasi “ i Tanja Jovićević.

(Kurir.rs/S.U.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track