“Vinski park” u Sremskoj Mitrovici
Foto: Sremska Mitrovica

Za sve ljubitelje dobrog vina

“Vinski park” u Sremskoj Mitrovici

Srbija -

Manifestacija „Vinski park“ održaće se sutra, 13. jula u Gradskom parku u Sremskoj Mitrovici. Ovo je treća godina kako se ova manifestacija održava, a pokrenuta je sa ciljem promocije dugotrajne vinske tradicije u Sremu.

foto: Sremska Mitrovica
  • Prvi put manifestacija "Vinski park" održana je 2017. godine sa ciljem da se naši sugrađani upoznaju sa vinskom kulturom, nauče ponešto novo o vinima i da Srem, pre svega Sremsku Mitrovicu uvrstimo na mapu vinskih regiona, jer tu i pripada, s obzirom na to da je rimski car Marko Aurelije Prob davno doneo prve čokote vinove loze u Srbiji i zasadio na Šuljamačku glavicu odnosno na južnu padinu Fruške gore – kaže Marija Jandrć iz službe za informisanje Grada Sremska Mitrovica i dodaje da je prvi “Vinski park” premašio očekivanja organizatora i po broju posetilaca, utiscima, ali pre svega po odzivu čak 30 vinarija, koje su tada bile učesnice.
  • Te godine, kao i protekle ali i ove, veliku podršku za održavanje manifestacije pružilo nam je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede a ministar Branislav Nedimović otvorio je maifestaciju prve godine – kaže Jandrićeva.

Podsetimo, prošle godine bilo je oko 50 vinarija uz goste iz Bosne i Hercegovine, a broj posetilaca iznosio je preko 6.000.

foto: Sremska Mitrovica

Ove godine organizatori su odlučili da ponude novi koncept manifestacije, gde će zemlja gost biti Portugal - zemlja gde proizvodnja vina datira još iz rimskog doba. Preko 60 vinarija mahom iz Srbije ali i iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije i Severne Makedonije učestvovaće na ovogodišnjem "Vinskom parku" uz bogat i raznovrstan gastro deo. Za muzički ugođaj zadužen je kvartet "Maestre" iz Sremske Mitrovice koje sviraju od 18.00 do 19.30 časova, a nakon njih nastupiće Aleksandar Dujin Orchestra koji će svirati portugalsku muziku.

foto: Sremska Mitrovica

Ovogodišnju manifestaciju otvoriće Nj.E. ambasadorka Portugala Marija Viržinija Mendes de Silva Pina.

D.G.

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji se finansira iz budžeta Grada Sremska Mitrovica - Gradska uprava za obrazovanje, kulturu i sport. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja