OTVOREN NADVOŽNJAK U KRALJEVU: Nakon 17 meseci rekonstrukcije ponovo saobraćaj u tom delu grada (FOTO)
Foto: J.S.

rešen problem gužve

OTVOREN NADVOŽNJAK U KRALJEVU: Nakon 17 meseci rekonstrukcije ponovo saobraćaj u tom delu grada (FOTO)

Srbija -

Posle više od 17 meseci koliko je trajala njegova rekonstrukcija, nadvožnjak u Kraljevu ponovo je, u noći između petka i subote, otvoren za saobraćaj, čime je rešena saobraćajna gužva koja se stvarala u Ulici Vojvode Stepe kod Male pijace.

Za rekonstrukciju ovog građevinskog objekta, izgrađenog 1988. godine, koja je trebalo da bude završena u avgustu prošle godine, država je izdvojila 127 miliona dinara, a prvobitni rok za završetak radova, koji su počeli u aprilu 2018. godine, bio je 75 dana, ali oni nisu bili obavljeni.

foto: J.S.

- Svakodnevno je dolazilo do kolapsa u saobraćaju. Ponekad su kolone vozila bile duge i po nekoliko stotina metara, i u njima su se, osim automobila, nalazili kamioni, šleperi i autobusi. Otvaranjem nadvožnjaka za saobraćaj konačno možemo malo da „odahnemo“, kažu građani koji žive u ovom delu grada.

U Javnom preduzeću “Putevi Srbije” ranije su rekli da je posao na rekonstrukciji nadvožnjaka kasnio zbog toga što je nakon otvaranja konstrukcije objekta otkriven niz oštećenja i nedostataka, što je dovelo do produžetka radova i odlaganja datuma puštanja nadvožnjaka u saobraćaj. Radilo se o ugradnji jedanaest ivičnih nosača koji su, zbog teških oštećenja, neplanirano morali da budu zamenjeni. To nije bilo predviđeno ni u projektu, pa je Republička građevinska inspekcija 4. septembra 2018. godine zabranila nastavak radova. Radovi su ponovo počeli 1. marta 2019. godine.

- Dejstvo vode i soli, kao i neadekvatno odvodnjavanje atmosferskih voda glavni su uzroci propadanja nadvožnjaka, a najveća oštećenja su oštećenje glavnih nosača na obe strane po celoj dužini, kao i na naglavnim gredama stubova, a oštećene su i pešačke staze, rekli su ranije nadležni u “Putevima Srbije”.

Oni su tada istakli da je garancija za izvedene radove na nadvožnjaku pet godina, za konstruktivne elemente deset godina, a očekivani period eksploatacije objekta posle rehabilitacije iznosi 30 godina, uz minimalno potrebne radove redovnog održavanja.

(Kurir.rs/J. S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track