OVO JE NAJVEĆA TIKVA NA DANIMA LUDAJE U KIKINDI! DUŠANOVA DEBELJUCA NOVA REKORDERKA: Teška je skoro 640 kg, najduža bundeva ima 366 cm (FOTO)
Foto: S.U.

tradicionalna manifestacija

OVO JE NAJVEĆA TIKVA NA DANIMA LUDAJE U KIKINDI! DUŠANOVA DEBELJUCA NOVA REKORDERKA: Teška je skoro 640 kg, najduža bundeva ima 366 cm (FOTO)

Srbija -

KIKINDA- Obistinile su se najave da će na ovogodišnjim 34. “Danima ludaje”, turističkoj manifestaciji na kojoj se biraju najteže i najduže tikve, biti oboreni dosadašnji apsolutni rekordi.

foto: S.U.

Na radost organizatora, publike i odgajivača to se desilo u obe kategorije. Novi neprikosnoveni šampion je Dušan Jankov iz Čuruga. Ovaj magistar fitofarmacije već je dva puta osetiio slast pobede:

-Seme za ovu debeljucu uzeo sam iz Amerike. Ozbiljniji proizvođači koriste inostrano seme. Englezi, Belgijanci, Poljaci, Španci i Nemci možda su i uspešniji od Amerikanaca. Inače, da bi bundeva ovoliko narasla potrebno je skoro pola godine. Sadi se početka aprila. Za ovako nešto potrebno je puno motivacije, volje, znanja, iskustva, ali i para- rekao je Jankov.

Bilo je, dodao je on, potrebno pet godina da se sa trona skine Milana Desnica iz Savinog Sela. On je 2014. trijumfovao sa gorostasnom ludajom od 507 kilograma:

-Još uvek smo daleko od vrhunskih svetskih rezultata, ali je ovo podstrek i motivacija i za ostale proizvođače, pa i domaćine. Kikinđanin Radovan Zakić lane je bio drugi. Ponovio je sad taj uspeh sa bundevom teškom 443, 5 kilograma- kazao je Jankov.

Jedan drugi Kikinđanin osvetlao je obraz domaćih proizvođača.

foto: S.U.

Penzionisani “naftaš” Milan Vučen pobedio je sa tivkom dugačkom 366 centimetara i oborio lane postavljen apsolutni rekord od 295 centimetara:

-Ovu tikvu odnegovao sam u bašti mog prijatelja i sugrađanina Gorana Lazića. On je četiri metra dugačku tikvu odneo na Sloveniju na slično takmičenje. Očekuje da će postati Ginisovac. Interesantno je da smo tikve odnegovali u prirodnim uslovima van plastenika. Naredne godine na kikindske “Dane ludaje” planirano da donesemo bundevu koja će težiti između 700 i 800 kila- obećao je Vučen.

foto: S.U.

Pobednicima i osvajačima drugih i trećih mesta, pehare i novčane nagrade uručila je glumica Vesna Čipčić. Četvorodnevna manifestacija koja je 2017. bila dobitnik “Turističkog cveta”, prestižne nagrade za najbolju manifestaciju u Srbiji, prošle godine posetilo je 65.000 gostiju. Završava se u nedelju, a organizaori procenjuju da će i taj rekord biti oboren.

(Kurir.rs/S.U.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track