Najnovije vesti

RAKIJADA NA ZLATIBORU: Gde će drugde da se pije i veseli, nego u selu Šljivovica
Ilustracija, Foto: Shutterstock

sajam

RAKIJADA NA ZLATIBORU: Gde će drugde da se pije i veseli, nego u selu Šljivovica

Srbija

ZLATIBOR - Više od sto uzoraka domaće rakije stiglo je na ocenjivanje na ovogodišnju Rakijadu, sajam domaće rakije i proizvoda od voća, dvanaesti po redu, organizovan u selu prepoznatljivog naziva - Šljivovica, na Zlatiboru.

Sajam je tradicionalno privukao veliki broj gostiju, ljubitelja domaće rakije i turista, održan je tokom vikenda, u jesenjem terminu, kada se beru šljive i zlatiborski domaćini peku rakiju.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Nebojša Mandić

Program je započeo degustacijom najboljih prošlogodišnjih rakija, ;na zlatiborskom Kraljevom trgu, a nastavljen u porti ispred crkve Svete Marije Magdalene, u Šljivovici.

Potpaljivanjem kazana, sajam je otvorio predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović.

Podsetio je na značaj očuvanja tradicionalne proizvodnje rakije i brendiranja zlatiborske šljivovice, čemu opština Čajetina duži niz godina daje svesrdnu podršku.

Na ocenjivanje, u okviru ovogodišnje rakijade, prispelo je 118 uzoraka domaće rakije, a nagrade su dodeljivane u sledećim kategorijama: rakija od šljive - šljivovica - u kategorijama velika zlatna medalja i zlatna medalja, kao i specijalne rakije.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Program su ispunili nastupi kulturno-umetničkih društava, izvornih pevačkih grupa i trubačkog orkestra, dodeljene su nagrade za najlepšu čobanicu, najuredjenije dvorište i najuredjeniji voćnjak, ;organizovana su i nadmetanja u pripremanju pite savijače i recitovanju zdravica.

Organizatori manifestacije su, kao i prethodnih godina, opština Čajetina, Sportski centar Čajetina, Turistička organizacija Zlatibor, Zlatiborski Eko Agrar i Mesna zajednica Šljivovica.

(Kurir.rs/Beta)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...