OTKRIVAMO! KO JE VLADAN ZAGRAĐANIN GLAVNI AKTER AFERE KOFER Ovo je čovek koji iz senke vodi SPS: Kontroliše sve pare u stranci, kadrira, završava poverljive poslove!
Foto: Damir Dervišagić

Mutno

OTKRIVAMO! KO JE VLADAN ZAGRAĐANIN GLAVNI AKTER AFERE KOFER Ovo je čovek koji iz senke vodi SPS: Kontroliše sve pare u stranci, kadrira, završava poverljive poslove!

Politika -

On je zadužen da obavlja najpoverljivije poslove stranke, da donosi najvažnije kadrovske odluke, ali i da se brine o novcu

Čovek koji vlada iz senke Socijalističkom partijom Srbije (SPS) jeste Vladan Zagrađanin, nedavno imenovani predsednik Izvršnog odbora ove stranke, ali i glavni akter afere „kofer“, u kojoj je optužen za davanje mita od 100.000 evra, otkriva Kurir.

On je zadužen da obavlja sve najpoverljivije poslove u SPS, da donosi najvažnije kadrovske odluke, ali i da se brine o novcu, navodi izvor Kurira blizak socijalistima.

Vedri i oblači

- Zagrađanin je jedini koji je dobio funkciju na poslednjoj sednici Glavnog odbora stranke i sada je jasno zbog čega ga je Ivica Dačić imenovao. Da bi obavljao najpoverljivije poslove stranke. Oni su, inače, kumovi i važi da jedan u drugog imaju poverenje. Otkad je imenovan, on se bacio na svoj posao, ušao je u ulogu vladara iz senke i jedan je od najmoćnijih socijalista. Odmah je počeo da vedri i oblači, što se mnogim drugim funkcionerima nije dopalo. Štaviše, odavno mu se zamera što mu je ime ukaljano hapšenjem 2006. godine zbog afere „kofer“ i optužbi da je pomagao u davanju mita bivšem viceguverneru Narodne banke Srbije Dejanu Simiću - kaže naš izvor.

Veo tajne

Bez obzira na oslobađajuću presudu, Zagrađanin i danas nosi balast ove afere, kaže za Kurir osnivač Centra za vladavinu prava Ivan Ninić.

- Sve su to bile čudne okolnosti, kao i to što je novac iz koferčeta vraćen vlasnicima. Javnost je ostala uskraćena za odgovor na pitanje šta se dešavalo u tom stanu. Može se izvući zaključak da Zagrađanin ima neki zlatan ključ kojim Dačića drži u šaci, pa je ovaj bio primoran da ga adekvatno nagradi funkcijom. I to ne samo njom, nego i ogromnom političkom moći. On je čovek lakog keša, sive trgovine i verovatno u SPS služi da upravlja vanknjiškim novčanim tokovima - kaže Ninić i dodaje da će vreme pokazati koliku korist od toga ima SPS, a koliku on lično.

- Njegova imovina je sada pod velom tajne, ali kad bi bio predmet neke ozbiljne istrage, pokazalo bi se šta zaista poseduje - zaključuje Ninić.

Novica Tončev

U PARTIJI KULMINIRA NEGATIVNA SELEKCIJA

Kad je Zagrađanin imenovan za predsednika Izvršnog odbora SPS, najoštrije kritike te odluke izneo je funkcioner SPS Novica Tončev. Glavni argument mu je bila aferu „kofer“, koja je, kako je rekao, partiji nanela štetu enormnih razmera i čije posledice socijalisti i danas trpe. Tončev je juče rekao za Kurir da u SPS kulminira negativna selekcija.

- Jedini u stranci sam na sednici GO izneo mišljenje o Zagrađaninu kao kadrovskom rešenju za najvažniju stranačku funkciju. Mnogi drugovi misle isto kao i ja, ali se plaše da kažu zbog straha da će u svom lokalnom odboru ostati bez funkcije. Nije sramota biti bogat i uspešan, ali iz toga mora da stoji objektivan i merljiv životni i profesionalni rezultat. Da se razumemo - protiv Vlade nemam ništa lično, samo mi je krivo što negativna selekcija kulminira u partiji i to sam i Dačiću rekao - kaže Tončev.

foto: Stefan Jokić

Podsetnik

ŠTA JE AFERA „KOFER“

Zagrađanin je bio akter jedne od najvećih i najpoznatijih afera posle 2000. godine - afere „kofer“. Naime, on je januara 2006. godine uhapšen u stanu tadašnjeg viceguvernera NBS Dejana Simića. Zagrađanin se u Simićevom stanu pojavio u društvu Ivice Dačića. Policija je upala 15 minuta nakon što je Dačić napustio stan, a tom prilikom u stanu je pronađen kofer sa 100.000 evra, što je i izazvalo skandal. Simić i Zagrađanin su u međuvremenu oslobođeni optužbi za primanje mita, dok se Dačić u postupku pojavio kao svedok.

Nakon afere Zagrađanin je godinama bio u ilegali, da bi ga u politički život vratio upravo Dačić kad je izabran za člana Predsedništva SPS.

Kurir.rs/Silvija Slamnig Foto: Damir Dervišagić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track