Članstvo u Međunarodnom žitarskom Savetu za bolje planiranje
Foto: Promo

Članstvo u Međunarodnom žitarskom Savetu za bolje planiranje

Srbija -

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović izjavio je danas da će Srbija podneti akreditaciju za članstvo u Međunarodnom žitarskom savetu, i da će biti prva zemlja na Balkanu koja će biti članica tog tela, zahvaljući čemu će moći da kvalitetno planira predstojeću godinu što se poljoprivrede, odnosno, prevashodno cena žitarica tiče.

On je na otvaranju prve Srpske žitarske konferencija ''Serbia Grain Conference 2019'' u Beogradu rekao da je jako važno da se šire iskustva, te da je zato doneta odluka za članstvo u Međunarodnom savetu.

"Srbija će biti 57. zemlja članica i bićemo prvi u okruženju, jedina zemlja na Balkanu koja je član Saveta, a članice tog tela su zemlje EU i Rusija i to će nam omogućiti da dođemo do informacija da možemo da planiramo godinu ispred nas", rekao je Nedimović podsetivši da taj Savet objavljuje informacije o kretanjima cena žitarica u predstojećoj godini.

Ministar je podsetio i da je Srbija obezbedila nekoliko sertifikata za izvoz žitarica prethodnih meseci na strana tržišta i da je dogovoren izvoz za Egipat, i to pšenice, a za Tursku suncokreta i suncokretovog ulja.

Za nekoliko dana biće završen sertifikat za izvoz kukuruza u Kinu, a naredna tržista "koja ćemo napasti" su Indonezija i Vijetnam, jer ona imaju velike potrebe za kukuruzom, dodao je Nedimović.

Takođe je istakao da je tržište EU i dalje jedno od najznačajnijih kupaca žitarica iz Srbije, naročito soje.

Serbia Grain Conference 2019 okupila je oko 200 učesnika iz zemlje i inostranstva, uključujući predstavnike nacionalnih žitarskih Asocijacija, resornih Ministarstava, sektora privrede iz internacionalnih kompanija koje posluju u sektoru trgovine žitaricama i uljaricama , kao i srpske trgovce i izvoznike žitarica i uljarica - članice Udruženja Žita Srbije.

Ovo je prva konferencija ove vrste organizovana u Srbiji u okviru zajedničkog projekta između Udruženja Žita Srbije, Agencije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih Nacija (UN FAO) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije sa idejom da ovaj događaj postane tradicionalan.

Foto: Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track