Vojvodina donela mere za ublažavanje štete od suše

Pomoć poljoprivrednicima

Vojvodina donela mere za ublažavanje štete od suše

Srbija -
Vlada Vojvodine odložiće obaveze poljoprivrednika prema pokrajinskim preduzećima, fondovima i institucijama, da bi im pomogla da smanje štetu od katastrofalne suše, najavio pokrajinski premijer Bojan Pajtić

NOVI SAD - Vlada Vojvodine odložiće obaveze poljoprivrednika prema pokrajinskim preduzećima, fondovima i institucijama, da bi im pomogla da smanje štetu od katastrofalne suše, najavio je pokrajinski premijer Bojan Pajtić.

On je na konferenciji za novinare rekao da će biti prolongirane obaveze poljoprivrednika prema preduzeću "Vode Vojvodine", Fondu za razvoj Vojvodine, Garancijskom fondu Vojvodine i Fondu za razvoj poljoprivrede Vojvodine.

"Želimo da bez kamate reprogramiramo potraživanja prema onim poljoprivrednicima koji su imali štete jer su proizvodili ugrožene kulture - kukuruz, soju, suncokret i šećernu repu", naveo je Pajtić.

Dodao je da će pokrajina učestvovati i u subvencionisanju premija na osiguranje poljoprivredne proizvodnje, koje sprovodi Vlada Srbije.

"Želimo da pomognemo našim poljoprivrednicima i ne osvrćemo se samo na ono što je naša formalna nadležnost jer želimo da sprečimo pravu kataklizmu koja može da nastupi kod nekih poljoprivrednika", rekao je Pajtić.

On je naveo da će se šteta znati kada naredne sedmice lokalne samouprave dostave procenu štete.Prve procene su da je šteta od nekoliko stotina miliona do milijardu evra.

Pajtić je rekao da Vlada Vojvodine od buduće Vlade Srbije očekuje da proglasi elementarnu nepogodu na teritoriji Vojvodine, da bi poljoprivrednici, kroz naplatu osiguranja, mogli da nadoknade deo štete.

Potpredsednik Vlade i pokrajinski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić rekao je da je u Srbiji osigurano manje od četiri odsto poljoprivrednih gazdinstava, iako od 2004. godine Vlada Srbije subvencionira 40 odsto regresiranja osiguranja poljoprivredne proizvodnje.

"U ovom trenutku, u Vojvodini, sem Delta holdinga, niko nije osiguran od suše", rekao je Ješić i dodao da se poljoprivrednicima mora objasniti zašto moraju da se osiguraju.

"Na taj način ne bismo imali socijalni problem kao sada jer država mora da interveniše svake godine. Druga stvar, kroz osiguranje možemo predvideti i bruto nacionalni dohodak za godinu dana, bez obzira na elementarne nepogode", rekao je Ješić.

Dodao je da je problem i to što poljoprivrednici teško mogu da naplate štetu od pojedinih osiguravajućih kuća i najavio da će pokrajinske vlasti razgovarati sa najvećim osiguravajućim kućama i "prosto ih naterati" da budu korektne prema poljoprivrednicima, ukoliko žele da koriste subvencije Pokrajine Vojvodine.

Ješić je najavio da će pokrajinske vlasti pokušati da se dogovore i sa predstavnicima Azotare i Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, da bi, zajedno s Vladom Srbije, pokušali da pomognu i u regresiranju predstojeće setve.

Dodao je da očekuje da će buduća Vlada Srbije ispuniti obećanje i udvostručiti agrarni budžet.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja