HUMANOST NA DELU POSLE PISANJA KURIRA: Kojovići s Peštera dobili novu kuću
Foto: Kurir/Zoran Šaponjić

Useljenje

HUMANOST NA DELU POSLE PISANJA KURIRA: Kojovići s Peštera dobili novu kuću

Srbija -

Bolja budućnost: Organizacija „Srbi za Srbe“ i košarkaš Nikola Mirotić omogućili da sedmočlana porodica iz sela Bare nastavi život u domu bez buđi i vlage

Divan je dan u ponedeljak ujutru svanuo u staroj, trošnoj kući sedmoro Kojovića u selu Bare, na samom kraju Pešterske visoravni.

Još od zore, petoro dečačića i devojčica pakovali su u jedinoj sobici koju u kući imaju ko će šta da ponese u novu prostranu kuću. Ko lutkicu, ko loptu, ko automobilčić, ko plišanog medu... I, da, kad pođu da na zaborave mačka kome još nisu dali ime!

Ganuli Srbiju

Iskreno je pre dve godine ganula Srbiju priča o Negosavu i Suzani Kojović iz sela Bare i njihovom životu u kućici na kraju Srbije, o petoro njihove dece koja rastu u jedinoj sobici punoj buđi, pod krovom koji samo što se nije urušio pod snegom, na izanđaloj, prolomljenoj ugaonoj garnituri u kući koja nije njihova.

foto: Kurir/Zoran Šaponjić

Posle, priča je stigla do ljudi dobre duše iz humanitarne organizacije „Srbi za Srbe“, njihovi koordinatori ubrzo su bili u Barama, videli gde i kako žive Kojovići, i, ništa nisu obećali. Nekoliko meseci kasnije do Bara je stigla vest iz Beograda - „Srbi za Srbe“ praviće kuću Kojovićima, novac će obezbediti košarkaš, čovek velikog srca Nikola Mirotić. U selo su stigli majstori, mašine, građevinski materijal, iz dana u dan kuća je rasla, a pre dva dana je novi dom od 76 kvadrata bio spreman za useljenje.

Ispred nove kuće mali Kojovići, Nemanja, kome je sada 12 godina, Viktorija (10), Teodora (8), Viktor (6) i mali Vladimir (5), mezimac porodice, goste su dočekali hlebom i solju, Negosav je na novu kuću zakačio zastavu Srbije. Stigli su i njegove kolege iz Šumskog gazdinstva, komšije, prijatelji, Nemanja Meljanac, Đorđe Bojović, Stefan i Darko iz organizacije „Srbi za Srbe“. Deca su bila u srpskoj nošnji, Nele i Suzana su goste poslužili rakijom, zalazak sunca iznad crnogorskih planina preko puta bio je pravi vatromet boja i - bio je to divan dan za Kojoviće.

foto: Kurir/Zoran Šaponjić

Hvala svima

- Seke i ja imaćemo svoju sobu, bate svoju, mama i tata svoju. Imaćemo i kupatilo i mesto gde da se igramo, i neće nam biti hladno, i neće nam prokišnjavati - rekla nam je mala Viktorija.

I grlila su deca Nemanju i Đorđa, Stefana i Darka, i bilo je suza, i posle su poslali veliko, dečje srce dobrom čiki, Nikoli Mirotiću. - Ne možete ni zamisliti kolika je ovo promena u našim životima. Konačno imamo svoju kuću, naša deca rašće od danas onako kako to deca zaslužuju, kako sva deca treba da rastu. Hvala svim dobrim ljudima, hvala posebno organizaciji „Srbi za Srbe“, hvala Nikoli, mi ćemo gledati da se odužimo tako što ćemo od ove dece stvoriti dobre i poštene ljude - rekli su nam Nele i Suzana.

Posle je u selu bilo malo slavlje, kao što priliči, za komšije, goste, kolege. Mali Kojovići poklonili su Nemanji, Đorđu, Darku i Stefanu i Nikoli Mirotiću po ikonu svoje slave, novinaru Kurira ikonu svetih apostola Petra i Pavla.

Divan dan u Barama, i velika nada. Mali Kojovići postaće dobri i pošteni ljudi.

Zadovoljna deca

SKROMNE ŽELJE

foto: Kurir/Zoran Šaponjić

Vladimir, najmlađi od petoro dece Kojović, poverio se novinaru Kurira da bi želeo da mu Deda Mraz za Novu godinu donese autić. Teodora želi lutkicu, sasvim malu, Viktor avion koji leti, Viktorija plišanu macu, a Nemanja nije mogao da se seti je bio zauzet smišljanjem kako da uhvati onog bezimenog mačka i kako da ga ponese u novu kuću.

„Srbi za Srbe“

OBNAVLJAJU VERU U NARODU

Humanitarna organizacija „Srbi za Srbe“ samo u ovoj godini pomogla je više od 250 srpskih porodica u Srbiji, Krajini, Makedoniji, BiH. Tokom ove godine prikupljeno je milion evra i novac zatim prosleđen onima kojima je najpotrebniji. Donatori su i iz inostranstva, ali i iz Srbije. Košarkaš Nikola Mirotić jedan je od najvećih donatora. - Želimo pre svega da obnovimo veru u narodu da Srbi mogu i da treba da pomažu jedni drugima. Jedan od najvažnijih ciljeva je borba protiv bele kuge - kaže koordinator organizacije Nemanja Meljanac.

Kurir.rs/ Zoran Šaponjić Foto: Zoran Šaponjić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track