Garancijski fond AP Vojvodine nastavio saradnju sa evropskom asocijacijom garantnih institucija AECM
Foto: Garancijski fond

Garancijski fond AP Vojvodine nastavio saradnju sa evropskom asocijacijom garantnih institucija AECM

Srbija -

Tokom 2019. godine, Garancijski fond AP Vojvodine je nastavio dugogodišnju saradnju sa Evropskom asocijacijom garantnih institucija (AECM - European Association of Mutual Guarantee Societies) koja je osnovana 1992. godine u Briselu i danas broji preko 40 članova. Većinom su to Fondovi iz zemalja članica Evropske unije, ali i finansijske institucije iz Ruske federacije, Republike Srpske i Republike Turske.

Ova Asocijacija okuplja: privatne garancijske šeme, javne institucije, garancijske fondove, kao i razvojne banke. Sve te institucije kao osnovni cilj imaju podršku malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima, koji imaju kvalitetne projekte ali nemaju odgovarajuća sredstva obezbeđenja za njihovo finansiranje od strane komercijalnih banaka.

Kao član ove Asocijacije, Garancijski fond postaje prepoznat u EU, a najveći benefiti su mogućnost razmene informacija i iskustava sa članicama Asocijacije iz drugih država i lakše obezbeđenje i povlačenje sredstava Evropske unije.

Ove godine, godišnja skupština Evropske asocijacije garantnih institucija, održana je Antverpu (12-15 jun), Kraljevina Belgija, pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva finansija. Ključna tema bila je „Uticaj digitalizacije na garancijsko poslovanje / šanse i izazovi", kojoj je posvećene posebna sesija i na njoj su učestvovali Đorđe Raković, direktor Garancijskog fonda i mr Nenad Miljuš, izvršni direktor Garancijskog fonda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track