U LOZNICI SE UČENJE ISPLATI: Deco, konkurišite za novčane nagrade!
Foto: Kurir/T. Ilić

Grad podržava dobre đake i studente

U LOZNICI SE UČENJE ISPLATI: Deco, konkurišite za novčane nagrade!

Srbija -

LOZNICA - Poslednjih šesnaest godina zaredom Grad Loznica svojim najboljim đacima i studentima dodeljuje Gradsku nagradu za koju je iz gradskog budžeta do sada izdvojeno ukupno oko 114 miliona dinara.

Konkurs za dodelu Gradske nagrade najboljim učenicima i studentima za 2020. godinu, otvoren je od danas i traje do 28. februara, a za tu namenu predviđeno je kao i lani 14,7 miliona dinara.

foto: Kurir/T. Ilić

Sa ovom praksom krenulo se 2004. kada je ovu nagradu dobilo po 33 učenika i isto toliko studenata, i tada je za tu svhu dato 1,2 miliona dinara, dok je u odnosu na taj prošle godine iznos uvećan skoro deset puta i uslov za nagradu ispunilo je 47 učenika i 101 studenta.

Lane su tokom deset meseci učenici dobijali po pet, a studenti po deset hiljada dinara kao što će biti i po novom konkursu. Prema rečima Tanje Glišić Matić, načelnice Odeljenja za društvene delatnosti gradske uprave, ova mera kako se pokazalo, podstakla je mlade Lozničane da se tokom školovanja potrude da budu što bolji i ispune uslove za dobijanje ovog vida podrške jer je poslednjih godina uvek više od trideset takvih učenika i preko sto studenata. Do sada je najviše učenika gradsku nagradu dobilo 2016. kada ih je bilo 75 dok je iste godine bilo i najviše takvih studenata, njih 127.

foto: Kurir/T. Ilić

Loznica je preko gradske nagrade do ove godine ukupno podržala skoro 700 učenika i malo više od 1.260 studenata. Inače, na raspisani konkurs kao i prethodnih godina mogu konkurisati osnovci i srednjoškolci koji su, pored ostalih traženih uslova, ispunili i te da su u prethodnoj školskoj godini osvojili jednu od prve tri nagrade na republičkim ili međunarodnim takmičenjima u kalendaru resornog ministarstva, a za studente je potrebno da pohađaju državni fakultet, da nisu ponovili nijednu godinu i da imaju prosek devet i više.

Loznica od 2010. na kraju školske godine, u junu, organizuje u gradskoj upravi prijem za osnovce i srednjoškolce koji su osvajači neke od tri prve nagrade na republičkim i međunarodnim takmičenjima i učenike generacije lozničkih 14 osnovnih i četiri srednje škole. Oni tada dobijaju jednokratne novčane nagrade, prvoplasirani 7.000, za drugo mesto 6.000, a za treće 5.000 dinara dok đak generacije dobija 8.000 dinara. U tu svrhu lani je isplaćeno skoro pola miliona dinara.

(Kurir.rs/ T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track