DRAMA NA PEŠTERU! SMRT U MEĆAVI: Rekao komšiji: Beži, da ti deca ne ostanu sirotinja i smrzao se!
Foto: Tanjug, Zoran Šaponjić

APOKALIPSA

DRAMA NA PEŠTERU! SMRT U MEĆAVI: Rekao komšiji: Beži, da ti deca ne ostanu sirotinja i smrzao se!

Srbija -

Tragedija Na putu kod Sjenice iz smetova je izbavljeno više od 20 ljudi, ali su spasioci kasno stigli do Radovana Čvorovića (66), koji je umro od hladnoće pored komšije u zavejanom autu

Snežna vejavica odsekla je od sveta više hiljada stanovnika u selima širom Srbije u noći između srede i četvrtka, a najgore je bilo u opštini Sjenica, gde je proglašena vanredna situacija, nakon što se u smetovima visokim i do pet metara u zavejanom automobili na Pešteru smrzao Radovan Čvorović (66) iz sela Gonje.

Iz zavejanih područja evakuisano je 28 osoba, ali tu sreću nije imao Čvorović, čije je telo nađeno u četvrtak, sat iza ponoći, u vozilu „lada niva“ na putu Duga Poljana - Sjenica. On se s komšijom Slobodanom Vučkovićem vraćao iz Novog Pazara sa lekarske kontrole kada su upali u mećavu.

foto: Rina

- Stajali smo u smetovima, ubrzo ni vrata kola nisu mogla da se otvore. Posle šest sati čekanja, Radovan je prosto zakukao u kolima: „Idi, Bobane, molim te, spasavaj se, traži pomoć da ti deca ne ostanu sirotinja...“ Na njegovo insistiranje, ja sam jedva nekako izašao iz kola i krenuo da tražim pomoć. Više od sata borio sam se sa smetovima i na kraju naišao na radnike „Puteva“ - rekao je Vučković u sjeničkoj bolnici, gde se oporavlja od promrzlina.

Posle devetočasovne drame, iz smetova na istom putu izbavljena je i porodica Ibrahima Krasnića, koji se u kolima zadesio sa suprugom u osmom mesecu trudnoće i njihovih petoro dece, starih od godinu do 12 godina.

foto: Tanjug

- Deca su drhtala od hladnoće, plaču, trudna supruga takođe. Nisam mogao ništa drugo da preduzmem osim da govorim deci i supruzi da će neko naići i da će nas spasti. Situacija je bila sve teža, sve smo teže disali unutra, bilo je sve ledenije. Nisam uspevao da otvorim vrata - kaže Ibrahim i dodaje da su se posle devet sati čekanja, kad im je snaga bila na izmaku, pojavili spasioci:

- Da se nisu pojavili, ne znam koliko bismo još izdržali, možda pola sata ili sat...

Iz smetova na putu Duga Poljana - Štavalj spasen je i Gavrilo Vranić, radnik Pošte u Dugoj Poljani. Meštani Peštera ne pamte ovakvu vejavicu.

foto: Tanjug

- Imam 62 godine, ali ovakvu mećavu ne pamtim. Udari vetra bili su takvi da sam mislio da će mi oluja odneti čitavu kuću. Cele noći nije se moglo izaći. Jutros su oko kuće smetovi od tri metra - kaže Radoje Kuć iz sela Doliće.

VANREDNA SITUACIJA

Opština Crna Trava i devet sela na teritoriji opštine Požega proglasili su vanrednu situaciju

Na Rudnu kod Kraljeva i u podgolijskom kraju mnoga sela su odsečena, a više od 350 domaćinstava je bez struje

Više hiljada meštana u selima u okolini Čačka, Ivanjice i Gornjeg Milanovca ostalo je bez struje, a lokalni putevi su zavejani i neprohodni

Sela i putni pravci su zavejani i u prokupačkom kraju, a na putu Mikulovac-Džigolj u smetu je bio zglavljen autobus s radnicima „Leonija“

U selima kod Ljubovije smetovi su viši od jednog metra, a tri sela - Savković, Gornji Košalj i Gornje Trešnjice su bez struje

(Kurir.rs / Foto:Tanjug, Zoran Šaponjić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track