NAJVIŠE STRADALE KAJSIJE I BRESKVE: Mraz oštetio zasade, sneg dobrodošao
Foto: Jutjub Printskrin

U FAZI PUNOG CVETANJA

NAJVIŠE STRADALE KAJSIJE I BRESKVE: Mraz oštetio zasade, sneg dobrodošao

Srbija -

Mraz je prethodnih dana oštetio zasade kajsije i breskve na teritoriji Čačka, pogotovo u višim predelima, dok zasadi ostalih vrsta voća za sada nisu oštećeni, rekao je danas direktor čačanskog Instituta za voćarastvo Milan Lukić.

On je agenciji Beta kazao da je sneg, koji je juče padao, "doborodošao" jer je izostao u ranijim mesecima zbog čega je zemlja suva, ali da mrazevi u ovo doba godine nanose štetu voćkama jer je vegetacija krenula i neke vrste voća su cvetale.

"Proteklih dana bilo je jutarnjih mrazeva, a noćas je u Čačku i drugim gradovima i opštinama Zapadne Srbije zabeležen mraz od minus tri i minus četiri, koji je oštetio zasade kajsije jer je ona sada u fazi punog cvetanja", rekao je Lukić.

Prema prvim procenama, najveća šteta u čačanskom kraju je na zasadima kajsije u višim delovima sela Miokovci, gde se u tom kraju najviše i gaji ta vrsta voća.

Lukić je dodao da su jutarnji mrazevi oštetli i zasade breskve, koja se u čačanskom kraju malo gaji, ali je izrazio zabrinutost za zasade breskve u Vojvodini i severnoj Srbiji.

On je istakao da je sada teško govoriti o kom procentu oštećenja se radi i kako će se to odraziti na ovogodišnji rod kajsije.

Prema Lukićevim rečima kod drugih vrsta voća - trešnje, višnje, jabuke, kruške i šljive za sada nema oštećenja.

On je voćarima savetovao primenu svih agrotehničkih mera, koliko je god to moguće u ovim vanrednim uslovima, a kao zaštitu od mrazeva da u svojim voćnjacima pale odgovarajući sporogoreći materijal, kao što je slama ili šaša, i na taj način zadimljuju svoje voćnjake.

foto: Youtube Printscreen

Profesor Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu Zoran Keserović rekao je da su mrazevi u poslednjih nekoliko dana dodatno oštetili kajsije, breskve i rane šljive.

On je za Betu rekao da je danas uzeo uzorke oštećenog voća za precizniji procenu štete, ali da je već evidentna jer je temperatura ovih dana bila od minus dva stepena do minus sedam u Banatu.

Kako je istakao, mraz je dodatno oštetio kajsiju, ranu šljivu "timočanku" na kojoj je rod uništen 90 odsto, na "cačanskoj lepotici" oko 15-20 odsto, dok je na sorti tog voća "rodna" šteta manja.

On je naveo da je "ove godine rod voća ogroman, najveći posle 2013. godine", pa ako više ne bude mraza ostaće deo, osim kajsija koje su skoro potpuno uništene. ; Istakao je da je moguć novi mraz u drugoj dekadi aprila i da će, ako temperatura padne ispod nule nova šteta biti velika jer je plod trešnje, šljive i breskve najosetljiviji u fazi precvetavanja koja sledi u to vreme.

Keserović je pre nekoliko dana procenio da je šteta na voću od niskih temperatura krajem marta oko 50 miliona evra.

(Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja