OVAKO SE PRAVI PRAVA SRPSKA PITA: Vesna 30 godina živi u Čikagu ali i dalje razvija domaće kore od po nekoliko metara!
Foto: RINA

za ginisa

OVAKO SE PRAVI PRAVA SRPSKA PITA: Vesna 30 godina živi u Čikagu ali i dalje razvija domaće kore od po nekoliko metara!

Srbija -

KRALJEVO - Na muci se poznaju junaci, a u vanrednoj situaciji - dobre kuvarice. Vesna Jablanović, rodom iz Kraljevačkog sela Pakčanica, preko tri decenije živi u Čikagu, ali ne odriče se pravih srpskih specijaliteta.

Ovih dana najviše mesi pite od jabuka, ali kore ne kupuje već ih ručno pravi i po tome je prepoznatljiva među svim Srbima u američkoj tuđini, jer dostižu dužinu od nekoliko i širinu od čak dva metra. Brojni prijatelji nagovarali su ovu domaćicu da se prijavi u Ginisovu knjigu rekorda.

Mezimica-naslednica Anđa
Mezimica-naslednica Anđafoto: RINA

„Oni obožavaju te moje pite i domaće kore, često kažu da ništa ukusnije nisu probali. Ja sam to naučila od svoje bake, a sada znanje prenosim i na svoju unuku. Kore što su duže i tanje, to su bolje, a pita veća. Simpatično mi je to sve sa Ginisovom knjigom, ali meni je ipak najvažnije da u đakonijama uživaju moji najmiliji“, kaže kroz osmeh Vesna za RINU.

Da nema epidemije korona virusom Vesna bi sa porodicom već bila u svom rodnom selu, ali sada je i dalje u Americi, svakodnevno strepi za najmilije koji rade u Čikagu, ali i rodbinu u Kraljevu.

foto: RINA

„Brinem i sada zbog strašne epidemije koja je pogodila svet, možda i više nego bilo kada i molim se za svakog obolelog da ozdravi, zdravog da ne oboli. Teško mi pada i nesreća svakog naroda, naravno i američkog koji je sa 300.000 obolelih i više od 8.000 umrlih u vrhu najvećih žrtava korona virusa.Koliko sam tek zabrinuta za svoju porodicu! Starija ćerka radi na prijemnom odeljenju Univerzitetske klinike „Lajola“ gde su neizbežni svakodnevni susreti sa velikim brojem obolelih“, kazuje Vesna.

Ova dama zlatnih ruku i vešta kuvarica ne treba da se brine, jer njen talenat nasledila je unuka Anđa koja iako je u srednjoj školi već osvojila brojne nagrade u kulinarstvu,a jedna za njih došla je i za tradicionalno srpske – salčiće.

(Kurir.rs/RINA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja