RASTE BROJ OBOLELIH U VRANJU: U dve kovid bolnice hospitalizovano 80 pacijenata
Foto: Kurir.rs

Još 60 novih slučajeva u poslednjih nekoliko dana

RASTE BROJ OBOLELIH U VRANJU: U dve kovid bolnice hospitalizovano 80 pacijenata

Srbija -

U dve kovid bolnice u Vranju hospitalizovano je 80 pacijenata, i u njima ima još 39 slobodnih mesta, izjavila je za Kurir direktorka ZC u Vranju Ljiljana Antić.

- Nemamo za sada nikakav plan da proširujemo kapacitete - kaže dr Antić napominjući da je u sredu u kovid ambulanti u ATD bilo 113 preglada od toga 70 prvih I 43 kontrolnih pregleda:

- Tu nam dolaze ne samo pacijenti sa sumnjom na virus kovid 19 već svi pacijenti sa respiratornim smetnjama. Prema instrukcijama Republičkog i Gradskog kriznog štaba uveli smo od petka prošle nedelje rad u dve smene u kovid ambulanti u ATD-u. U kovid ambulanti pacijenti imaju pregled lekara, rentgenski snimak, I laboratorijske analizei kao I testiranje na kovid 19. Kovid pedijatrijska ambulanta za decu je u Domu zdravlja I radi 24 sata - ističe dr Antić I dodaje da se Zdravstveni centar u Vranju drži instrukcija Republickog kriznog štaba I Ministarstva zdravlja.

Premnja njenim rečima. od hospitalizovanih pacijenata u kovid bolnicama u Vranju je 15 pacijenata na kiseoniku.

- Veći broj pacijenata je sa bronhopneumonijama. Hospitalizujemo pacijente sa simptomima I bronhopneumonijama. Asimptomatski pacijenti koji su pozitivni su u samoizolaciji 14 dana kod kuće. Od ponedeljka četiri pacijenta sa težom kliničkom slikom transportovana u KC Niš - rekla ja Antićeva i dodala da nedisciplina doprinela širenju virusa.

Ona je naglasila da su se građani opustili i da ne nose maske kao ranije ali i da je okupljanje u velikoj meri doprinelo širenju infekcije. Apeluje na sve Vranjance da budu odgovorniji prema sebi i prema drugima.

Direktorka ZC Vranje ističe da se u Domu zdravlja kao I u Bolnici u Vranju strogo prdridržavaju mera,I da nema ulaska bez maski, dezinfekcije ruku I provere telesne temperature I da to važi za svakog pacijenta.

foto: Kurir.rs

Prema poslednjim podacima Zavoda za javno zdravlje u Vranju od 128 uzoraka poslatih u utorak, 18 je novoobolelih sa područja Vranja i jedna osoba iz Bujanovca.

Epidemiolog dr Slađan Stanković kaže da dominiraju srednje teške kliničke slike sa upalama pluća, a da su na analizu u četvrtak poslata još 72 brisa. On naglašava da je aktivnost virusa značajna, a širenje vrlo ubrzano.

U poslednjih nekoliko dana u Vranju je na koronu pozitivno više od 60 građana. Prema podacima Zavoda za javno zdravlje pre uzoraka poslatih u utorak registrovano je 46 novoobolelih.

(Kurir.rs/Tatajana Stamenković)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track