MUZIČARI I UGOSTITELJI IZ KRAGUJEVCA TRAŽE ISTA PRAVILA ZA SVE: Naš sektor ima velike gubitke, tražimo pomoć države
Foto: Kurir

Protestuju pred gradskom skupštinom

MUZIČARI I UGOSTITELJI IZ KRAGUJEVCA TRAŽE ISTA PRAVILA ZA SVE: Naš sektor ima velike gubitke, tražimo pomoć države

Srbija -

Ugostitelji i muzičari u centralnom gradu Šumadije već treći dan protestvuju ispred Skupštine grada Kragujevca zbog mera koje su uvedene u vanrednoj situaciji povodom ekspanzije korona virusa. Te mere podrazumevaju zabranu organizovanja svečanosti i rad od 07 do 20 č.

Večeras su muzičari na sastanku koji je upravo završen odlučili da se osnuje Udruženje radnika u oblasti kulture (muzičara, i ostalih profila) koje će se u postojećoj vanrednoj situaciji boriti sa socijalna i radna prava ljudi iz ove branše.

- Utvrdili smo tri tačke tj zahteva koje ćemo prezentovati Skupštini grada i medijima. Pravo na jednakost koje podrazumena da iste zabrane poštuju i sve kompanije, državne službe gde u pojedinim slučajevima ima i na šest kvadradnih metara po petoro ljudi. Zašto bi se pravila razlika među ljudima i kompanijama ako smo već svi ugroženi od opakog virusa. Ovako ispada da samo ugostitelji snose odgovornost - kaže Luka Obradović, inicijator osnivanja Udruženja. Prema njegovim rečima, još dva zahteva će biti upućeni nadležnima u Skupštini grada na sutrašnjem protestu koji je zakazan u 12 časova.

-Država ili grad moraju da obezbede finansijska pomoć u vrednosti minimalne plate za svaki mesec predstojećih mera uvedenih u Kragujevcu, kao i isplatu tri minimalne zarade u Republici, za muzičare koji imaju uverenja i prijavljeni su u poreskoj upravi i plaćaju porez i doprinose. Suludo je da su svi drugi dobili te tri plate osim muzičara koji džavi redovno plaćaju porez- kaže Obradović.

Muzičari očekuju da će se i ugostitelji složiti sa ovih zahtevima na sastanku koji je zakazan za večeras i da će se sutra u 12 č zajedno pojaviti na platou ispred Skupštine grada Kragujevca.

D.A. foto: Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track