SUŠA, KIŠA PA VRELINA: Vreme ne odgovara ni malini ni višnji
Foto: T. Ilić

loznica

SUŠA, KIŠA PA VRELINA: Vreme ne odgovara ni malini ni višnji

Srbija -

LOZNICA - Na prinose maline i višnje ove godine nepovoljno će se odraziti vremenske prilike pošto je posle ranog sušnog proleća naišao period obilnih padavina, a sada i visokih temperatura.

Prema rečima Zlatice Krsmanović, diplomiranog inžinjera voćarstva iz “Poljosaveta” koji osim Loznice pokriva i malozvorničku, ljubovijsku i krupanjsku opštinu, očekuje se da prinosi maline budu oko šest, sedam tona iako je na osnovu njenog stanje proletos procena bila i za više od deset po hektaru.

- Vreme ne odgovara malini, posebno ne što su posle obilnih padavina naišle temperature iznad 30 stepeni što joj blokira normalan protok hranjivih materija. Zemljište je bilo vlažno i posle naglog otopljenja osetno je opao kvalitet roda, došlo je do pojave sitnijih plodova i truleži. Ukoliko se nastave visoke temperature dovešće do ubrzanog sazrevanja i biće umanjeni prinosi. Situacija se može popraviti ako dođe do izvesnog pada temperature – objašnjava ona i dodaje da je otkupna cena za organsku malinu prethodnih dana bila do 250 dinara.

foto: T. Ilić

Inače, na području koje pokriva ’’Poljosavet’’ pod malinom je oko 2.000 hektara, a vremenske prilike negativno utiču i na višnju koje ima na oko sto hektara. Ovogodišnji rod trebalo je da bude dobar, ali su obilne padavine dovele do truleži i pucanje plodova tako da praktično nema prve klase. Interesovanja za organizovani otkup nema pa proizvođači sami nalaze kupce i prodaju višnju individualno od 50 do stotinu dinara za kilogram. Prosečan rod jeste oko deset tona po hektaru, samo što je u nekim sredinama takvo stanje da je pola roda na stablima neupotrebljivo.

Za sada se dobro drži kupina koja je znatno otpornija i lakše podnosi prevrtljive vremenske uslove. Dobro je ponela, a u zasadima gde je obavljena odgovarajuća zaštita protiv truleži, očekuje se prinos od 20 do 25 tona po hektaru.

Kurir.rs/T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track