POSETITE KRAGUJEVAC: Iz ovog grada krenuo razvoj moderne Srbije
Foto: Printscreen/Kurir TV

Lepote Srbije na Kurir televiziji

POSETITE KRAGUJEVAC: Iz ovog grada krenuo razvoj moderne Srbije

Srbija -

U srcu Šumadije diče se zaostavštinom kneza Miloša, dok je Palićko jezero biser Subotice i Vojvodine

Epidemija virusa korona podstakla je mnoge da razmišljaju o odmoru u Srbiji, a Kragujevac i njegova okolina imaju dosta toga da ponude, poput širokog kulturno-istorijskog sadržaja, prirodnog bogatstva i gastronomije.

Prva prestonica moderne Srbije i začetnik industrijskog razvoja, kao i centar kulturno-istorijskog nasleđa epiteti su koji Kragujevac čine zanimljivim na turističkoj mapi Srbije. Nezaobilazna mesta za posetioce su Milošev venac iz 19. veka s dvorskim kompleksom kneza Miloša, starom crkvom i Skupštinom, kao i kneževim arsenalom, gde je začeta srpska industrija.

foto: Printscreen/Kurir TV

Posetioci mogu obići i Spomen-park "Kragujevački oktobar" u Šumaricama, ali i nove lokacije u turističkoj ponudi. Legat Nikole Koke Jankovića je novo zdanje u ovom gradu i sadrži jednu od najmodernijih galerija u našoj zemlji. Posvećen je velikom srpskom vajaru, profesoru Univerziteta u Beogradu i članu SANU, koji je više od 1.700 svojih umetničkih dela zaveštao svom rodnom gradu.

foto: Printscreen/Kurir TV

Tu je i kuća Đure Jakšića, u kojoj je dve godine živeo, sa vinsko-rakijskim habom namenjenim promociji srpskih vinarija.

foto: Printscreen/Kurir TV

Severnije, u Vojvodini, i Subotica ima šta da ponudi. Najatraktivnije je Palićko jezero, a Gradska turistička organizacija priključila se nacionalnoj kampanji "Letujmo u Srbiji", pa poziva zainteresovane da se prijave za besplatan odmor u ovom gradu i okolini. Ponudu mogu da ostvare prijavljivanjem za vaučer u Pošti, a Grad Subotica i Palić obezbedili su oko 50 objekata.

foto: Printscreen/Kurir TV

Zbog trenutne krize izazvane epidemijom koronavirusa, u Subotici je popunjenost hotela svega 15 odsto. Kapaciteti za privatni smeštaj na Palićkom jezeru mahom su popunjeni do septembra, dok slobodnih mesta ima u hotelima.

Kurir.rs/M. Vujović

Foto: Kurir TV/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track