SRPSKI TURISTI: Povratak iz Grčke preko Bugarske ili Severne Makedonije
Foto: Shutterstock

Granice

SRPSKI TURISTI: Povratak iz Grčke preko Bugarske ili Severne Makedonije

Društvo -

Naši građani moći će nesmetano da se vrate kroz bilo koju državu, kaže Aleksandar Seničić

U Grčkoj se trenutno nalazi oko 10.000 srpskih turista, koji će, kada završe odmor, nesmetano moći da se vrate u našu zemlju kroz bilo koju državu, poručuje direktor Jute Aleksandar Seničić.

Kako je Seničić istakao, turisti mogu da prođu kroz Bugarsku iako je ova zemlja zatvorila granice.

foto: Tamara Trajković

- Povratak u svoju zemlju je pravo putnika. Neće imati nikakav problem kada je u pitanju tranzit kroz ovu zemlju - rekao je on za RTS.

Zbog epidemije korone od juče je na snazi privremena zabrana ulaska u Bugarsku, koja će važiti do kraja meseca, stoji na sajtu vlade Bugarske. Kako piše, tranzit preko Bugarske može se koristiti s ciljem povratka u Srbiju. To znači da srpski putnici mogu proći kroz ovu zemlju bez karantina, ali pod uslovom da poseduju izjavu da će odmah napustiti zemlju.

Obrazac sadrži polja o ličnim podacima putnika (ime, prezime, imejl i broj telefona), broj pasoša, razlog putovanja, izjave da putnik nema simptome kovida i da nije bio u kontaktu sa zaraženima u poslednjih 14 dana, da će poštovati sve preventivne mere, kao i saglasnost da će odmah napustiti ovu zemlju.

Takođe, otvoren je i prelaz Evzoni-Bogorodica za turiste koji se vraćaju iz Grčke. Severna Makedonija ne traži obavezne testove za tranzit za srpske turiste, a zadržavanje u ovoj zemlji ograničeno je na tri sata, navode iz agencije "Nikana".

foto: Shutterstock

Savet EU juče je zvanično usvojio revidiranu listu zemalja čiji državljani mogu da putuju u zemlje EU, na kojoj nisu Srbija i Crna Gora, stoji na sajtu Saveta EU. Kako navode, lista je podložna promeni i biće ažurirana na svake dve nedelje.

Korona rampa: Italija i Tunis nam zatvorili granice

Nakon što je Evropska unija uklonila Srbiju s liste bezbednih zemalja, Italija i Tunis takođe su blokirali ulaz našim građanima. - Republika Tunis je označila Srbiju kao crvenu zonu. Sada, nažalost, granice Tunisa nisu otvorene za državljane Srbije - navode za B92 iz Ambasade Tunisa u Beogradu.

Kurir.rs/M. Vujović

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track