SREĐENA SPOMEN-KOSTURNICA: Sanirali ono što je bilo najpotrebnije i popravljena najveća oštećenja!
Foto: Kurir/T.Ilić

Na vrhu legendarne planine Gučevo

SREĐENA SPOMEN-KOSTURNICA: Sanirali ono što je bilo najpotrebnije i popravljena najveća oštećenja!

Srbija -

BANJA KOVILJAČA - Već neko vreme spomen-kosturnica na Gučevu nije izgledala onako kako bi trebalo da bude obeležje podignuto u čast srpskih junaka poginulih na ovoj planini u Prvom svetskom ratu.

Na prilaznoj strani spomenika nedostajao je jedan od četiri ocila, na jednoj od statua bila je odvaljena drška mača, a obe su imale vidljivih pukotina. Na sve to iz ograde je izvađeno nekoliko cevi tako da je ovom mestu bila potrebna stručna ruka da ga vrati u pristojno stanje. Posetioce spomen-kosturnica na vrhu planine ovih dana dočekuje u dosta boljem stanju.

1 / 5 Foto: Kurir/T.Ilić

Stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Valjeva, u čijoj je nadležnosti ovo obeležje, obavili su potrebne radove kojima su sanirali ono što je bilo najpotrebnije i popravili najuočljivija oštećenja. Pukotine su sređene na gurama lavova kao i na obe statue, urađena je nedostajuća drška mača, postavljene odnete metalne cevi kao i nedostajući ocil, dok su stubovi betonske ograde obojeni belom zaštitnom fasadnom bojom.

foto: Kurir/T.Ilić

Zaštitnim sredstvima premazani su svi oštećeni delovi tako da spomen-kosturnica može da sačeka obimnije restauratorske radove koji su joj svakako potrebni i planirani su za narednu godinu. Ono što je sada urađeno vredelo je oko 300 hiljada dinara, a posao je finansiralo resorno ministarstvo, kažu u valjevskom Zavodu. Spomen-kosturnica je i početkom ovoga veka bila u lošem stanju.

Popucale i izvaljene ploče, oštećene statue, bili su žalosna slika spomenika, a njegovom lošem stanju doprinelo je i NATO bombardovanje kada je gađan repetitor u njegovoj neposrednoj blizini. Zahvaljujući programu Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, tada je obavljena rekonstrukcija ovog spomenika.

foto: Kurir/T.Ilić

Radovi su obuhvatili statičko obezbeđenje spomenika koje je bilo dosta narušeno, rađena je konzervacija kamena i takozvane kamene plastike, aplikacija, grbova, dve statue. Ovo obeležje podignuto je u znak sećanja na poginule tokom krvave borbe na Gučevu, poznate kao ‘’bitka iznad oblaka’’, a deo su Bitke na Drini u Velikom ratu.

Počela je 6. septembra 1914. godine, a trajala punih 55 dana. To je bila prva rovovska bitka na svetu i jedna od najtežih borbi u tom ratu. Austrougarska vojska je 1916. na vrhu Gučeva počela gradnju spomen-kosturnicu svojim izginulim vojnicima, ali je nije završila. Udruženje srpskih rezervnih oficira i ratnika spomen-kosturnicu je završilo 1929. kada je dobila sadašnji izgled, a u njoj su pored 3.200 srpskih vojnika sahranjeni i poginuli austrougarski soldati po čemu je ovo mesto jedinstveno kao zajednička grobnica vojnika sukobljenih strana.

Kurir.rs/T. Ilić

Foto T. Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track