Najnovije vesti

LOZNICA: Na Partizanskom groblju obeležena godišnjica oslobođenja
Foto: T.Ilić

U Loznici obeležili godišnjicu oslobođenja

LOZNICA: Na Partizanskom groblju obeležena godišnjica oslobođenja

Srbija

Polaganjem venaca i prigodnom komemoracijom na lozničkom Partizanskom groblju, gde počivaju posmrtni ostaci 160 palih boraca, danas (23.9) su obeleženi 76. godišnjica oslobođenja Loznice u Drugom svetskom ratu i 75 godina od pobede nad fašizmom.

foto: T.Ilić

Počast palima za slobodu odali su predstavnici Gradskog odbora SUBNOR-a Srbije, lokalne samouprave, Srpskih ratnih veterana, gradskih odbora SPS i Komunističke partije. Predsednik lozničkog SUBNOR-a Života Isaković podsetio je da je ovaj kraj u oba svetska rata pretrpeo velika razaranja i podneo brojne ljudske žrtve. Tokom Velikoga rata ovde su vođenje slavne bitke na Ceru, Mačkovom kamenu i Gučevu, a u Drugom svetskom postradalo je civilno stanovništvo. Draginac i okolna jadarska sela su najveće stratiše seljaka na Balkanu gde je oktobra 1941. godine nemačka kaznena ekspedicija streljala oko tri hiljade žena, dece i starih.

foto: T.Ilić

- Ovo su značajni datumi za nas i svet. Pre 75 godina čovečanstvo se oslobodilo fašizma, zla koje je pretilo da ga uništi. Odajemo počast onima koji su živote dali u borbi za slobodu našeg naroda i naša je dužnost da poštujemo događaje iz tih dana, da negujemo uspomene na pale borce sa željom da nam se tako nešto više nikada ne dogodi – kazao je Isaković.

foto: T.Ilić

Posle polaganja venaca delegacija SUBNOR-a posetila je Stjepana Stanimirovića, jedinog preživelog učesnika Drugog svetskog rata u Loznici. U Drugom svetskom ratu u partizanskim redovima bilo je oko četiri hiljade boraca iz Jadarskog sreza, a više od 600 ih je poginulo u borbama širom nekadašnje Jugoslavije. Loznica je konačno oslobođena 23. septembra 1944. godine, a za razliku od poslednjih nekoliko godina danas zbog koronavirusa i epidemiološkioh preventivnih mera nije održana svečana akdemija u Vukovom domu kulture.

Kurir.rs/T.Ilić/Foto: T.Ilić

 

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...